Loše vesti za vozače: Zabrana uvoza vozila starijih od 10 godina i onih sa „evro 3“ motorima

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan najavio je da će uskoro biti zabranjen uvoz starih automobila sa motorom evro 3 standarda.

– Time zaista bitno utičemo na kvalitet životne sredine u kojoj živimo. Ja sigurno neću odustati od ovoga – da se zabrani uvoz najstarijih vozila sa evro 3 motorom – poručio je Trivan gostujući na Tv Prva.

Trivan je juče izjavio da njegovo ministarstvo i vlada uveliko razmatraju mogućnost da od početka naredne godine bude zabranjen uvoza automobila s najlošijim motorima – evro 3 i 4, kao i automobila starijih od 10 godina.

Ministar je objašnjavajući svoju izjavu rekao da se može videti, ako se analiziraju podaci za svaku godinu, da od ukupnog broja polovnih vozila koja se uvezu više od 50 odsto budu najstarija vozila, starosti preko 11 godina, kao i da su uglavnom u evro 3 kategoriji i sa dizel motorom.

– Mora ozbiljno da se pogleda statistika. I nećemo da odustanemo od toga da nađemo rešenje za ta vozila koja najviše zagađuju – dodao je Trivan.

Na pitanje šta će biti sa takvim vozilima koja se već voze na našim ulicama, ministar je rekao da korišćenje tih vozila ne može da se zabrani.

– Ali možemo pri registraciji pojačati ono što već postoji – kontrole. Hajde da ponovo merimo kako treba izduvne gasove. Kada budemo kadri da merimo količinu izduvnih gasova koji su štetni, onda više nije bitno da li ste uvezli vozilo od 20 godina – naveo je Trivan.

Na pitanje zašto se to onda sada ne radi, ministar je rekao da nemamo tehničke mogućnosti.

(Tanjug)

5 komentara
 1. Anonimni

  To što država nema tehničke mogućnosti da meri izduvne gasove ne moraju da ispaštaju građani. Ne zagađuju sredinu vozila starija od 10 godina, već sredinu zagađuju izduvni gasovi, pa makar oni izašli i iz automobila koji je proizveden 2019.

 2. Anonimni

  Kaze ministar nema „tehnicke mogucnosti“ a odakle narodu pare za nova vozila.Iskreno to samo kod nas ima,zivim na zapadu gde su plate deset puta vece od nase i ovoga sto kod nas ima nigde nema-bitno da imamo dobru mastu.

 3. Anonimni

  svi da jasemo bicikle

 4. Anonimni

  bruka

 5. bambi

  Naslov Zabrana a u tekstu najavljuje ministar da ce biti zabranjeno. To samo u Srbiji ima.

Napišite komentar