Lotusov novi početak

Fotografija Stounhendža uz natpis "Početak nove ere" poruka je Lotusa (Lotus), britanskog proizvođača sportskih automobila u vlasništvu malezijskog Protona (Proton), koji ju je poslao novinskim kućama. Šta su njome hteli da kažu? Ako se može verovati izveštajima koji stižu iz Malezije, mnogo više nego što se može i zamisliti. Lotus je na automobilskoj karti sveta najpre poznat po uzrečici svog osnivača Kolina Čepmena: "Pojednostavi, a zatim dodaj lakoću". Baš na toj formuli počivaju svi Lotusovi automobili, koji zbog jednostavnosti građe i manjka kilograma i pored slabijih motora bez problema pariraju modelima Ferarija, Poršea i Aston Martina na trkačkoj stazi i van nje.
Međutim, Lotusu to nije dovoljno. Britanski proizvođač superautomobilskoj eliti želi da konkuriše i prodajnim rezultatima, a u današnjem svetu jednostavnost i lakoća se ne prodaju podjednako dobro kao luksuz i napredne tehnologije. Proton je s tim ciljem navodno zaposlio mnoštvo bivših inženjera i menadžera iz Poršea, Ferarija i Aston Martina, između ostalih, i Frenka Tuša (Frank Tuch), bivšeg Poršeovog direktora kontrole kvaliteta.
Lotusov najveći problem je pogon. Britanski proizvođač blizak je s Tojotom (Toyota), ali 1,8-litarski četvorocilindraš i 3,5-litarski V6 teško će zadovoljiti ovu klasu kupaca. To ne znači da će Lotus morati da traži novog partnera. Tojota ima petolitarski V8 u modelu Lexus IS F, a ako 423 KS i 503 Nm nije dovoljno za novi Lotus Esprit, tu je i jedan od najuzbudljivijih motora današnjice – LFA-ov 4,8-litarski V10, koji razvija 552 KS pri 9.000 o/min.
Tojota je potrošila mnogo novca na razvoj ovog motora, a planira da proizvede samo 500 primeraka Leksusovog prvog superautomobila LFA. Hoće li Japanci odlučiti da podele tehnologiju s Lotusom radi snižavanja troškova? Treba li Lotusu ovakav motor? Da li Britanci zaista misle da stvore još jedan evropski superautomobil? Samo vreme može da odgovori na sva ta pitanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.