Maserati GranCabrio – kabriolet za četvoro

Model GranCabrio nastavlja Maseratijevu (Maserati) tradiciju izrade prestižnih kabrioleta, započetu još davne 1950. A6G Frua Spyder je prvi Maseratijev kabriolet koji ima četiri "prava" sedišta i omogućava udoban smeštaj za četiri odrasle osobe. GranCabrio karakteriše nepogrešiv Pininfarinin dizajn, kao i prostrana unutrašnjost, savršena izrada detalja vrhunskih majstora ručne izrade i izuzetno uživanje u vožnji. Platneni krov modela Maserati GranCabrio napravljen je od izvanredno lakih, visokotehnoloških materijala, a kompletan krovni sistem težak je samo 65 kilograma. Krov se zatvara u 28 sekundi (koeficijent otpora vazduhu sa zatvorenim krovom je 0,35, a s otvorenim 0,39).
GranCabrio je trenutno kabriolet s najvećim međuosovinskim razmakom – 2.942 mm, što vozilu omogućava dostizanje izvanredne vrednosti u smislu stabilnosti. U konstrukcionom smislu automobil je izvanredno čvrst i stabilan na putu. Sistem vešanja Skyhook omogućuje neprekidnu kontrolu gasnih amortizera, koji se prilagođavaju promenljivim uslovima na putu. Tako vozač ne oseća nepravilnosti na putu i nesmetano uživa u udobnosti mirne vožnje.
Maserati GranCabrio opremljen je 4,7-litarskim, 8-cilindričnim motorom od 440 KS. Adaptivni šestostepeni menjač nastao u saradnji Maseratija i ZF-a izuzetno je precizan i odmah je predstavljen s ručicama za promenu stepena brzina na upravljaču, što vozaču omogućava lični izbor načina vožnje. Dinamička svojstva modela Maserati GranCabrio lako se menjaju pritiskom na taster "sport", pa se vozilo preobražava u deliću sekunde, postaje brže, a zvuk iz izduvnih cevi postaje dublji i agresivniji. Zvuk motora V8 je moćan i prigušen, a sa sportskim načinom vožnje iznad 3.000 obrtaja ventili se otvaraju pa gromki zvuk, posebno s otvorenim krovom, postaje zaglušujući.
Važna karakteristika automobila koji pruža toliko zadovoljstva u vožnji kao Maserati GranCabrio jeste izuzetan osećaj za dobro ležanje na putu, koji je postignut osmišljenim rasporedom mase automobila. Ovaj model Maseratija je po ovim karakteristikama bez konkurencije. Sa zatvorenim krovom, 49 odsto mase je na prednjoj osovini, a 51 odsto na zadnjoj, dok se te vrednosti neznatno menjaju kada je krov otvoren – 48 odsto napred i 52 odsto pozadi.
Pri svakodnevnoj vožnji ti odnosi garantuju sigurno i predvidljivo ponašanje automobila u svim situacijama, kao što su ponašanje u vožnji na lošim putevima, kao i stabilnost pri iznenadnim manevrima. Sve to omogućeno je jedinstvenim smeštanjem motora i menjača iza prednje osovine, a pogon se prenosi na zadnje točkove preko dvodelne osovine uz pomoć zadnjeg samoblokirajućeg diferencijala. Cena modela Maserati GranCabrio počinje od 205.400 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.