Mazda 3

Mazda 3 je jedan od najpopularnijih automobila kompaktnog segmenta, čija je prva generacija prodata u više od dva miliona primeraka. Od naslednika se očekuje da ponovi pa i nadmaši taj uspeh. Nova "mazda 3" je nastavak prethodne generacije, i ne donosi revoluciju, već evoluciju. Čim je ugledate, odmah vam je jasno da ima sportske gene. Zadržala je prepoznatljive dizajnerske poteze prethodnika uz dodatak karakterističnih crta prethodnih Mazdinih sportista, poput istaknutih prednjih blatobrana, zašiljenih svetala ili nisko postavljene petougaone maske hladnjaka. Suptilna linija ovog automobila ide od prednjeg do zadnjeg spojlera, uz promenljivu liniju vrata prtljažnika i naglašen prednji branik.
U unutrašnjosti, "mazda 3" pruža vozaču sportski izgled cockpit-a, u kojem se sreću kvalitet i praktičnost. Podignuta centralna konzola sve važne informacije prikazuje u visini očiju, dok se opcionim sistemom za navigaciju može upravljati uz pomoć prekidača na upravljaču. Zahvaljujući primeni napredne Mazdine tehnologije, ovaj model ima sve značajnije sigurnosne sisteme. Prilagodljiva bi-ksenonska prednja svetla (AFS) i sistem praćenja vozila koja se približavaju sa zadnje strane (RVM) samo su neki detalji opreme koji pokazuju da je "mazda 3" zakoračila u budućnost.
Mnogo je i noviteta i kada je reč o voznim osobinama. Novorazvijeni pogonski agregati, zajedno s poboljšanjima kočionog sistema i prenosa snage, čine "mazdu 3" snažnom i okretnom, čemu doprinosi i smanjenje težine ovog automobila. Model je od početka do kraja napravljen za uzbudljivu i sigurnu vožnju. Stvorena za uživanje, "mazda 3" pruža uživanje u vožnji sportskog automobila. Kao i u prethodnoj generaciji, "mazda 3" nudi se u dve karoserijske varijante, kao sedan s četvora i Sport hatchback sa petora vrata.
Što se tiče palete motora, u ponudi su tri benzinska agregata – 1,6-litarski od 105, 2,0-litarski od 150 i 2,3-litarski od 260 KS, kojim je opremljen najjači model s oznakom MPS. Od dizelaša, u ponudi su dobro poznati 1,6-litarski motor od 109 KS, kao i dve verzije novog 2,2-litarskog motora, sa 150 i 185 KS. Cena osnovnog 1,6-litarskog benzinskog modela u obe varijante karoserije je oko 17.500 evra.
Srodan članak

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.