Mazda3 1.6 MZ-CD

Mazda3 ne deluje kao novi automobil samo u vožnji, ona tako i izgleda. Japanci su rekli zbogom konzervativnom dizajnu prethodnice, a nova trojka mnoge je podsetila na sportski model RX-8. Iako se o ukusima, kažu, ne raspravlja, treba priznati da nova Mazda3 ulazi među atraktivnije automobile u klasi. Ovde je reč je o modelu koji pogoni 1,6-litarski common-rail dizelaš. Motor razvija 109 KS pri, za dizelaša, prilično visokih 4.000 obrtaja u minuti i 240 Nm. Ovo ga u osnovi čini svestranim, pa tako u kombinaciji s odličnim petostepenim menjačem, odlično pogođenih prenosnih odnosa i kratkog i preciznog hoda ručice menjača nudi elastičnost u gradskim uslovima i performanse na otvorenom putu uz veoma nisku potrošnju u svim uslovima vožnje.
Utisku o ovom automobilu doprinosi i kruta šasija, znatno kruća nego što je to bio slučaj kod prethodne generacije, a koja ublažava proklizavanje automobila kroz krivine. Iako je na istoj, modificikovanoj platformi kao i prethodna generacija "trojke" napravljen i aktuelni Ford Focus, u vožnji se stiče utisak da je reč o potpuno različitim automobilima. Upravljač je precizan, ležanje i prijanjanje za podlogu, zahvaljujući nezavisnom vešanju tipa McPherson napred i multilink pozadi, za svaku je pohvalu, a uprkos krućem vešanju, čak je i udobnost na nivou, čemu doprinose odlična, ergonomski oblikovana sedišta koja nude veoma dobar oslonac telu u krivinama.
Automobil koji u Mazdinoj ukupnoj prodaji učestvuje s čak 30 odsto znatno je uznapredovao i u oblikovanju unutrašnjosti. Mazda je već duže vreme poznata po kvalitetu, ali u poslednjoj generaciji "trojka" je dobila na kvalitetu materijala, dizajnu komponenti i ergonomiji, pa deluje primetno modernije. S obzirom na to da dimenzije nisu značajno menjane, "trojka" je zadržala i istu veličinu unutrašnjosti, pa će tako udobno smestiti četvoro odraslih putnika od kojih bi onima pozadi moglo pomanjkati mesta ako su viši od 190 cm. Zbog nešto širih C-nosača, putnicima pozadi može pomanjkati i svetla. Zato je prtljažnik sa 340 litara zapremine na nivou klase, a s preklopljenom zadnjom klupom progutaće i više od 1.300 litara.
"Trojka" je briljirala i na Euro NCAP-ovim crash testovima pa je prema novim sigurnosnim standardima ove nezavisne evropske agencije jedan od najboljih automobila u klasi. Čak šest vazdušnih jastuka u serijskoj opremi kao i ABS i elektronska kontrola stabilnosti, čelična ojačanja karoserije i unapređene zone gužvanja, sve to dovelo je do od pet zvezdica na ovom testu sa 86% sigurnosti za odrasle, 84 za najmlađe i 51 za prolaznike. Zbog svega ovoga ne treba da čudi što je u minuloj godini Mazda3 na brojnim izborima za automobil godine bila u samom vrhu. Cena modela Mazda3 1.6 MZ-CD u Engleskoj kreće se od 15.760 do 17.655 funti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.