U trendu

McLaren MP4-12C – naslednik McLaren-a F1

Nakon višegodišnjeg razvoja, McLaren nam je predstavio svoj dugo očekivani superautomobil MP4-12C, koji nasleđuje nekad najbrži automobil na svetu – McLaren F1. Novi superutomobil iz McLaren-a neće preuzeti titulu najbržeg, ali bi zato vrlo lako mogao preuzeti ulogu najboljeg vozačkog automobila na svetu.
Britanski proizvođač, poznat po svojim uspesima u Formuli 1, nije zanemario baš nijedan detalj pri izradi ovog automobila, pa je tako svaki delić karoserije funkcionalan. Iako pomalo generičkog izgleda, automobil je dizajniran tako da bi bio "bezvremen". Karoserija je u potpunosti izrađena od ugljenih vlakana i kompozitnih materijala, a omotana je oko jedinstvenog putničkog "korita" od ugljenih vlakana koje teži samo 80 kilograma. Iako u McLaren-u nisu objavili koliko je težak kompletan automobil, računa se da pokazivač na vagi ne bi trebalo da prekorači broj od 1.300 kilograma.
Enterijer je funkcionalan, ali moderan, a vozačka pozicija ipak nije smeštena centralno, kako je to bio slučaj kod modela McLaren F1, već standardno. Detalj koji oduševljava je upravljač bez ikakvih kontrolnih tastera, jednostavno rešenje koje onemogućava da u vožnji i brzom baratanju upravljačem nehotice aktivirate audio sistem ili, primera radi, pojačate muziku.
Iza leđa je smešten novi bi-turbo 3,8-litarski V8 motor, koji ipak nije preuzet od drugog proizvođača, kako se nagađalo, već je McLaren-ov proizvod. Motor koristi suvi karter i takozvanu flat-plane radilicu, što omogućava nisko smeštanje motora i težište, kao i višu rotaciju. Motor razvija 600 KS pri 8.500 obrtaja u minutu, dok je 80 odsto od 600 Nm obrtnog momenta raspoloživo već od 2.000 obrtaja u minuti. S ubrzanjem do stotke McLaren MP4-12C se obračunava za nešto više od tri sekunde, dok je maksimalna brzina više od 320 km/h.
Ipak, u slučaju McLaren-a brojevi predstavljaju samo delić priče. Prvo iznenađenje krije se iza sedmostepenog automatizovanog menjača s dvostrukim kvačilom PreCog, koji će vozaču omogućiti da pripremi sledeći stepen prenosa pritiskom poluge do pola, čime proces promene brzine traje samo trenutak. Drugi mehanički trik je i razlog zašto se automobil zove MP4-12C. To ime je nosio McLaren-ov bolid u Formuli 1, koji je koristio sistem Brake Steer. Reč je o tehnologiji koja vozaču omogućava da u krivini zakoči točak bez trakcije i na taj način sav raspoloživi obrtni moment prenese na onaj s trakcijom, kao i da anulira nastanak famoznog podupravljanja.
Novi McLaren-ov superautomobil zasad obećava, a kako će se ponašati na putu tek ostaje da se vidi. Britanski proizvođač planira da ih proizvede hiljadu komada 2011. godine – ako se svetska ekonomija oporavi od krize. Cena automobila trebalo bi da iznosi oko 160.000 funti, plus porezi i sva ostala davanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.