Micubiši nameštao podatke o potrošnji goriva od 1991.

Japanska automobilska kompanija Micubiši priznala je danas da u poslednjih 25 godina koristi neispravan metod testiranja efikasnosti potrošnje goriva.

„Za domaće tržište, koristimo ovaj metod od 1991. godine“, izjavio je potpredsednik Micubišija Rjugo Nakao na konferenciji za novinare u Tokiju, a prenosi agencija Frans pres.

On je rekao da ne zna koliko je modela pogođeno problemom nameštanja rezultata laboratorijskih testova kako bi se prikazala veća efikasnost potrošnje goriva od realne.

Iz Micubišija su prošle nedelje saopštili da će obustaviti proizvodnju i prodaju mini automobila u Japanu i da će pokrenuti istragu vezano za vozila prodata u inostranstvu.

„Utvrdili smo da je testiranje potrošnje goriva sprovedeno na neodgovarajući način kako bi se predstavila bolja stopa potrošnje goriva od aktuelne“, izjavio je predsednik Micubišija Tecuro Akjava, dodajući i da je metoda testiranja bili drugačija od one koja je propisana japanskim zakonom.

Ovim problemom je pogođeno oko 625.000 vozila, među kojima su modeli „ek vagon“, „ek spejs“, „dajz“ i „dajz roks“, koje Micubiši proizvodi za rivalski Nisan.

Manipulacije su otkrivene nakon što su u Nisanu utvrdili nedoslednosti u podacima o efikasnosti potrošnje goriva i izvestili o očiglednim nepravilnostima.

Ovo otkriće dolazi u svetlu globalnog skandala koji je pogodio nemačku kompaniju Folksvagen (VW), a koja je u septembru prošle godine priznala da je u 11 miliona svojih automobila ugradila softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.