U trendu

Mislite li da pravilno kočite na semaforima? Razmislite još jednom (video)

Ako svakodnevno vozite gradom, onda stajete na crveno na desetine puta svakog dana. Međutim, da li to dobro radite? Istraživanja pokazuju da veliki broj vozača, čak i iskusnih, pravi neke ključne greške tokom ovog uobičajenog manevra.

Delom zato što su ih pogrešno učili u auto-školama, delom zato što slušaju loše savete, ali činjenica je da mnogi vozači prave jednu ili više grešaka. Pa, idemo…

Ne prelazite u neutralno prerano

Prvo, česta je greška prebaciti menjač u neutralni prerano, čak i nekoliko stotina metara od raskrsnice. Prebacivanje u neutralni položaj daleko pre nego što stignete do semafora povećava habanje vaših kočnica.

U praznom hodu, jedino sredstvo za usporavanje su kočnice, što znači da dostižu mnogo više temperature nego kada koče u brzini, što rezultira mnogo skupljim servisom kočnica. Takođe, u hodu unazad, potrošnja goriva je veća nego kada automobil koči sam, odnosno motorom.

Drugo, prebacivanje u nižu brzinu dok se približavate raskrsnici, pre nego što pritisnete kvačilo i kočnicu, je staromodan način. Nije dobro prilagođen modernim automobilima sa pogonom na prednje točkove sa disk kočnicama i ABS-om.

Prebacivanje u niži stepen prenosa počelo je još kada je većina automobila imala pogon na zadnje točkove i nepouzdane doboš kočnice, koje su bile sklone pregrevanju i slabljenju.

Sa modernim kočnicama, prebacivanje u nižu brzinu povećava otpor prednjim točkovima i zapravo može povećati zaustavni put na klizavim putevima, prenosi Index.

Pritisnite kvačilo samo kada se broj obrtaja smanji

Kao što smo spomenuli, ove dve stvari koje ljudi obično rade su pogrešne. Ali njihova kombinacija je pravi način da zaustavite automobil na crvenom semaforu. Dakle, ispravan način da zaustavite moderan automobil je da počnete da kočite na vreme, dok je automobil u brzini i obe ruke na volanu. Ne pritiskajte kvačilo.

Tek kada potpuno usporite, odnosno pre nego što obrtaji motora dostignu 1000, pritisnite kvačilo i kada se zaustavite, stavite menjač u neutralni položaj.

Ako ćete stajati neko vreme, bezbednije je da ostanete u neutralnom položaju sa nogom van kvačila nego da čekate u brzini. Pored toga, držanje noge na kvačilu pri svakom crvenom svetlu dovodi do pregrevanja i eventualnog kvara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar