Mitsubishi Lancer 1.5 16V Invite

Mitsubishi Lancer je početkom devedesetih godina prošlog veka bio jedan od najpopularnijih japanskih automobila na tržištu, a onda je njegova slava počela da naglo tamni. Sve do pojave poslednjeg modela, krajem 2007. godine, Mitsubishi Lancer je bio skoro zaboravljen. Ni aktuelni model, za koji malo ko zna da se bazira na redizajniranoj platformi kakvu, između ostalih, koriste i Dodge Caliber, Citroën C-Crosser i Jeep Patriot, nije čest gost na putevima, ali nije više ni potpuna egzotika. Izgleda moderno, sa specifičnom maskom nazvanom JetFighter i izduženim, ali privlačno iskošenim svetlima pozadi. Deluje agresivno, iako manje od kultne verzije Evolution X. Ova japanska limuzina na skraćenoj platformi modela Outlander bogata je prostorom, dobro opremljena i čvrsta u vožnji, ali ima tvrdu plastiku i previše bučan motor, koji smanjuje želju za temperamentnijom vožnjom.
Dobro odrađen dizajn posebno se ističe u beloj boji i drugom po redu paketu opreme Invite, s aluminijumskim felnama, svim detaljima u boji karoserije, hromom na masci i ivicama prozora. Pogled na dimenzije otkriva i da Mitsubishi Lancer ulazi u red najvećih limuzina kompaktnog formata, a to se jasno vidi i pošto se zaviri u unutrašnjost ovog automobila. Prostranost napred i pozadi je lepo iznenađenje, a naročito je upadljiva širina, zbog koje je utisak veličine kabine još veći, skoro kao u srednjoj klasi. Dobru serijsku opremu, nenametljiv izgled komandne ploče i odlično dizajniranu malu ručicu menjača koja kao salivena upada u ruke takođe treba ubrojiti u pozitivne strane unutrašnjosti. Naizgled, sve je za pet, ali samo dok se rukom ne dodirnu plastične površine.
Naime, neshvatljivo je da Mitsubishi u ovoj klasi još uvek koristi tvrdu plastiku, čak i na najizloženijim delovima unutrašnjosti, tim pre što nije reč o davno predstavljenom automobilu. Razočaravajući prvi utisak ublažavaju dobra obrada i solidan izgled same plastike, odlična vozačka pozicija i prilično potpun paket opreme. Ipak, za većinom suparnika Mitsubishi Lancer kaska u detaljima, od nespretno ugrađenog tastera putnog računara i nemogućnosti podešavanja upravljača po dubini do slabe zvučne izolacije, koja ubija volju za bržom vožnjom.
Upravo je zamorna buka Lanserova najveća boljka. Vožnja iznad 120 km/h ili snažnija ubrzanja prava su noćna mora, tim pre što je za postizanje dobrih performansi motor neophodno zavrteti u više obrtaje. Atmosferski benzinac 1.5 16V od 109 KS, zbog dužih prenosnih odnosa u menjaču, deluje pomalo umorno, pa ga je i zbog toga najprijatnije voziti smireno. Tada do izražaja dolaze umerena potrošnja, manja od osam litara i uglađenost motora. I svaki novi ulazak u krivinu otkriva sposobnost vešanja da istrpi znatno snažnije motore i mnogo veće sile pri promeni težišta. Potrošnja u gradu je umerenih devet litara, a posebno raduje iznenađujuće mali krug okretanja vozila. S druge strane, razočaravaju bučno vešanje na lošem putu, ponekad veštački osećaj na upravljaču, a naročito menjač, koji je takođe bučan i ponekad krut pri menjanju brzina. Ukupno gledano, Mitsubishi Lancer je privlačno dizajnirana, vrlo prostrana i cenom zanimljiva limuzina, od koje se ipak očekivalo više zadovoljstva u vožnji. Cena modela Mitsubishi Lancer 1.5 16V s paketom opreme Invite kod nas je 15.990 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.