Najskuplja guma na svetu košta više od Ferarija

U Ginisovoj knjizi zabeležen je još jedan bizarni svetski rekord – za najskuplju automobilsku gumu proglašen je pneumatik kompanije Z Tyre koji vredi neverovatnih 600.000 dolara.

Kada se svojevremeno pojavio na tržištu, Bugati Vejron je osim performansama privukao pažnju javnosti i skupocenim gumama. Set pneumatika za ovaj hiperautomobil koštao je oko 30-ak hiljada dolara.

Jedna jedina guma koju je napravila firma Z Tyre iz Dubaija, nadmašuje cenu kompleta Vejronovih pneumatika čak 20 puta. Poređenja radi, većina Ferarijevih modela jeftinija je od ove gume, a set od 4 pneumatika košta više od naskupljeg među njima – La Ferarija.

Ako ste se zapitali zašto je ova guma toliko skupa, kao da je napravljena od zlata, delimično ste u pravu. Naime, u izradi je zaista korišćeno 24 karatno zlato, ali tvorcima to nije bilo dovoljno, pa su u pneumatik ugradili i dijamante. Ovakva kombinacija donela im je titulu zvanično najskuplje gume na svetu.

Iako Z Tyre zlatni pneumatik verovatno nema bolje karakteristike od neuporedivo jeftinijih guma kao što su na primer Pirelli P Zero ili Bridgestone Potenza, Ginisov rekord će kompaniji iz Dubaija poslužiti kao još jedna reklama i prilika da se šira javnost upozna sa ovim brendom, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.