Nastupaju nove generacije Subaru Forester-a

S proizvodnjom Forester linije Subaru je otpočeo krajem devedesetih godina prošlog veka. Subaru Forester pripada takozvanim SUV (Sport Utility Vehicle) vozilima. Ova japanska kompanija uvela je novinu u tu kategoriju malih sportskih terenskih vozila, dajući im snagu i agresivnost mnogo većih terenaca.
Na taj način Subaru je pripremio svoj odgovor na već lansirana vozila ovog segmenta drugih japanskih proizvođača (Honda, Toyota) i upustio se u ravnopravnu konkurentsku borbu s njima. U toj borbi, može se reći, odlično je prošao. Forester je, zahvaljujući povećanoj snazi i standardnom pogonu na sva četiri točka (AWD – All Wheel Drive), karakterističnim za Subaru vozila, uspeo da se nametne i nađe u samom vrhu.
Prva generacija Forester-a startovala je 1998. godine u takozvanoj vagon varijanti, sa zapreminom agregata 2,5 litara i sa 165 konjskih snaga. Zatim su usledile nove generacije 2002/03, 2005/06. i 2007/08. godine. Po običaju, generacija za 2008. godinu startovala je u prvoj polovini 2007. U odnosu na prethodne modele ovaj je prostraniji u svakom pogledu – po dužini, širini i visini, pa je na taj način dobijen znatno komotniji prostor za putnike i smeštaj prtljaga.
Model za 2008. godinu pojavio se u nekoliko verzija različite snage, s oznakama Sport 2,5 X i Sport 2,5 XT. Opremljen je motorom s turbo punjačem (Subaru Boxer). Većina Forester modela ima 173 konjske snage i četvorocilindrični agregat zapremine 2,5 litara. Za zahtevnije korisnike ponuđen je model Forester XT sa 230 konjskih snaga i petostepenom transmisijom. Pored snage i odličnih performansi, krasi ga i bogata ponuda atraktivnih boja (osvežena u leto 2007. godine).
Najnovija generacija Forester-a najavljena je kao model za 2009. godinu, a pojaviće se tokom 2008. Premijerno će biti prikazan na Sajmu automobila u Detroitu. On će se odlikovati svim naprednim karakteristika kojima su se odlikovale i prethodne generacije. Biće ponuđen s četvorocilindričnim boxer agregatom sa 148 „konja“ i u turbo varijanti sa snagom većom od 230 „konja“. Subaru za svoje korisnike priprema još jedno iznenađenje – Forester s tri reda sedišta za smeštaj sedam putnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.