U trendu

Nikako nemojte ovo raditi prilikom točenja goriva na benzinskoj pumpi

Bez obzira koliko često sipate gorivo, bezbednost bi trebalo da bude na prvom mestu kada ste na benzinskoj pumpi. Iako su incidenti povezani sa statičkim elektricitetom na benzinskim stanicama neuobičajeni i retki, ipak se događaju.

Postoje neke stvari koje možete da uradite radi lične i bezbednosti drugih.

Ne ostavljajte motor da radi
Ugasite motor pre sipanja goriva. Takođe, trebalo bi isključiti sve pomoćne 12-voltne izvore napajanja kao što su punjači za telefone i upaljači za cigarete, jer mogu potencijalno da zapale benzin.

Ne vraćajte se odmah u vozilo
Nemojte se odmah vraćati u vozilo nakon sipanja goriva. Mala količina statičkog elektriciteta može da se nakupi i izazove iskru kada dodirnete metal, što bi moglo da bude opasno kada se pomeša sa benzinskim isparenjima.

Ne koristite mobilni
Benzinske pumpe su prometna mesta. Iako verovatno nećete izazvati električnu iskru kada koristite svoj mobilni telefon oko rezervoara za gorivo, trebalo bi da se izbegava upotreba telefona kako biste bili usredsređeni na ono što radite.

Nemojte prepuniti
Većina pumpi za gorivo se automatski isključuje kada je rezervoar pun. Stoga nemojte i dalje da punite da se benzin ne bi prosuo.

Pazite da vam benzin ne dospe na kožu
Ako vam na kožu dospe benzin, operite zahvaćeno područje mlakom vodom i sapunom. Ako vam benzinska para uđe u oči, trebalo bi da ih ispirate vodom iz slavine najmanje 15 minuta i uklonite kontaktna sočiva. Izbegavajte trljanje očiju.

Deca da ostanu u automobilu
Dok sipate gorivo na benzinskoj pumpi, deca bi trebalo da ostanu u automobilu. Ne samo da će ih to držati podalje od otrovnih isparenja, već će i vaša pažnja biti usmerena na ono što radite.

Nemojte da pušite
Nikada nemojte da pušite oko pumpe, niti da koristite upaljače i šibice u blizini.

Koristite ispravan kanister
Prilikom točenja, kanister ostavite na zemlju, a zatim ga prebacite u vozilo. Proverite da li je čep dobro zatvoren, a kanister izvadite iz automobila čim stignete na odredište. Takođe, benzin nikada ne bi smeo da se ostavlja na suncu ili u prtljažniku vozila, preneo je „Jutarnji list“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar