U trendu

Nova Opel Agila

Nova, redizajnirana Opel Agila pored petoro vrata i mesta za petoro putnika donosi novi, dinamičniji i agilniji dizajn u odnosu na svog prethodnika, koji je prodat u 440.000 primeraka. Ovaj novi mini-monovolumen pojaviće se na tržištu u proleće 2008. godine, a osnovne odlike redizajniranog modela u odnosu na prethodni pod istim imenom jesu uravnotežene dimenzije, zaobljen oblik i prepoznatljiva bočna linija vozila. Linija krova je znatno snižena, pa se sada pretapa u blagi luk koji se spušta niz zadnji deo vozila; to je smanjilo koeficijent otpora vazduha Agila-e na 0,35, što je za vozilo te veličine relativno malo. Ovaj automobil je duži za 20 cm, širi za 6 cm i za 7 cm niži od svog prethodnika istog imena.
Prednji deo odlikuje se stilom tipičnim za vozila s "Opelovim" znakom. S okruglim prednjim svetlima integrisanim u farove Agila gleda svet širom otvorenih očiju. Ostali elementi "Opelovog" dizajna uključuju i prednje i zadnje odbojnike, koji se sužavaju prema krajevima, kao i karakterističan nabor na poklopcu motora. Zadnji deo automobila takođe ima nekoliko zaobljenih elemenata. Smeštaj uskih, okomitih svetala omogućio je dizajnerima da naprave veliki poklopac prtljažnika; to olakšava utovar u tovarni prostor veličine 225 litara, što je poprilično velika zapremina za ovaj mali automobil. Obaranjem zadnjih sedišta dobija se tovarni prostor zapremine 1.050 litara, a to je najveća zapremina tovarnog prostora u ovom segmentu na tržištu. Zadnja klupa je takođe deljiva u odnosu 60:40, što opet nudi velike mogućnosti prilikom smeštaja stvari u tovarni prostor.
U ovom svestranom automobilu putnici su smešteni dosta visoko, što omogućava dobru vidljivost, dok ergonomski smeštena ručica menjača, kao i podesivi upravljač automobila s kontrolama za radio osigurava lako upravljanje. Sve Agila-e dolaze s bogatim paketom opreme, uključujući ABS, vazdušne jastuke za vozača i suvozača, nosače za dečje sedište ISOFIX, kao i podešavanje visine pojasa za vozača i suvozača. Nova Agila je mnogo "agilnija" od svog prethodnika. Novog dinamičnog izgleda, sa McPherson-ovim nezavisnim vešanjem napred i torzionim ogibljenjem nazad, kao stvorena je za uživanje u vožnji. U zavisnosti od tržišta i nivoa opreme, Opel Agila nudi i ESP – elektronsku kontrolu stabilnosti vozila.
Dva nova motora koji se ugrađuju u redizajniranu Agila-u dolaze iz "Suzukijeve" radionice i imaće svoju svetsku premijeru u novom modelu. Početni model je jednolitarski benzinski motor s tri cilindra, dok četvorocilindrični motor iste zapremine razvija 65 konjskih snaga i postiže maksimalnu brzinu od 160 km/h, dok će jači 1,2-litarski motor imati 86 konjskih snaga, do 100 km/h ubrzava za manje od 12 sekundi i razvija maksimalnu brzinu od 174 km/h. Takođe, u ponudi će biti i jedan dizel motor; u pitanju je 1,3-litarski common-rail turbodizel motor, razvijen u GM Powertrain-u, snage 75 konjskih snaga i prosečne potrošnje goriva manje od pet litara na 100 km.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.