Novi udar na džep vozača: Do kraja godine promena tablica i dodatni troškovi

Vlasnike vozila od januara sledeće godine očekuje trošak do 40 evra, jer tada ističe „rok trajanja“ do sada izdatim vozačkim dokumentima i registarskim oznakama.

Iako vozači misle da registarske tablice izdate 2011. godine nisu dotrajale, to ih neće spasti novog troška od minimum 4.000 dinara za njihovu zamenu, jer im sledeće godine zvanično ističe rok trajanja od sedam godina. Uz to treba uračunati i trošak izdavanja nove vozačke dozvole, koja se takođe menja, pa je trošak od skoro 40 evra izvestan.

Osim nove rupe u kućnom budžetu, vozače čeka i pripremanje gomile papira, popunjavanje isto toliko formulara i uplatnica, i čekanje u redovima. Sve to će morati da pretrpe jer u članu 55 Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila piše da tablica mora da se promeni kada protekne sedam godina od izdavanja. S obzirom na to da su nove tablice počele da se izdaju od 1. januara 2011, sledeće godine im „ističe rok“.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu za Kurir da je proizvođač tablica – Zavod za izradu novčanica, deo Narodne banke Srbije – garantovao njihovu funkcionalnost sedam godina. U NBS odgovaraju da sedam godina predstavlja garanciju proizvođača folije nanete na tablicu da će u tom periodu zadržati potrebnu čitljivost, vidljivost, prisustvo zaštitnih elemenata.

Na pitanje da li će zamena predstavljati nepotrebne troškove za građane, u NBS kažu da se pita MUP, koji je doneo pravilnik, a tamo nisu imali komentar. U Ministarstvu unutrašnjih poslova potvrdili su da rok od sedam godina za zamenu registarskih tablica koje su izdate 2011. počinje 1. januara 2018.

– Prilikom zamene izdaju se nove tablice s drugim registarskim oznakama, nova saobraćajna dozvola i registraciona nalepnica – dodaju u MUP.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.