U trendu

Novi Volvo S60

Ono što je bilo primetno već prilikom promocije limuzine S80, našlo je svoju potvrdu na prezentaciji karavana V70 ovog proleća. Naime, Volvo se odriče svoje dosadašnje filozofije da svaki model pravi u varijanti limuzine i karavana. Nova koncepcija definitivno je zacementirana novim modelom S60, koji doduše svoju platformu deli sa S80 i V70, ali je razvijen kao potpuno nezavisna limuzina više srednje klase sa četvoro vrata. Novi model treba da popuni prazninu u ponudi Volvo-a između modela S80 i nedavno osveženog dua S40/V40.

Smernice za izgled novog S60 postavljene su dizajnom kupea C70 iz 1997. godine. Osnovni zahtevi prilikom razvoja S60 bili su da se napravi sportski, optički upečatljiv model, koji pre svega treba da zaintrigira mlađu klijentelu. Od četiri predložena idejna rešenja, izdvojilo se ono kalifornijskog dizajnera po imenu Geza Loczi, koji je pre svega bio inspirisan tečnim linijama kupea C70.

Naslednik „kockastog“ S70, koji se od početka godine više ne proizvodi, spolja deluje nešto oblije i elegantnije od svog prethodnika. Svojim snažnim, ali istovremeno tečnim crtama, S60 sugeriše rezerve snage i sportski duh, a blago opadajuća linija krova naglašava njegov dinamični karakter. Velika i markantna zadnja svetla, nasleđena su od starijeg brata S80 i ističu porodičnu pripadnost.

Kao što smo od ovog švedskog proizvođača i navikli, novi Volvo S60 serijski raspolaže besprekornim paketom sigurnosne opreme. Već poslovična bezbednost putnika u Volvo-u obezbeđena je zahvaljujući SIPS zaštitnom sistemu od bočnog udara, vazdušnim jastucima za vozača i suvozača, bočnim vazdušnim jastucima, SIPS vazdušnim jastucima za glavu i ramena i WHIPS sistemu sigurnosnih pojaseva. Kontrola stabilnosti STC (Stability and Traction Control) u svim verzijama Volvo-a S60 spada u standardnu opremu, a dodatna aktivna sigurnost se opciono može postići sistemom DSTC (Dynamic Stability and Traction Control).

Kod motora, kupci mogu da biraju jedan od pet ponuđenih benzinskih agregata sa rasponom snage od 103 kW (140 KS) do 184 kW (250 KS). Početkom 2001. godine se predviđa uvođenje i jednog Common-Rail dizel motora sa 5 cilindara. U verziji T5 sa najjačim motorom, auto će, u maniru pravog sportiste, ubrzavati od 0 do 100 km/h za oko 7 sekundi.

Dinamika i sigurnost, komfor i sportske vozne karakteristike, su kvaliteti kojima Volvo S60 postavlja nove standarde u višoj srednjoj klasi. Ova limuzina švedskog proizvođača pleni svojim sportsko-elegantnim dizajnom karoserije, velikodušnom ponudom prostora za pet putnika i gotovo besprimernom sigurnosnom opremom. Ovakvi kvaliteti najmlađeg člana Volvo-ove porodice naravno imaju i svoju cenu, koja iznosi 46.940 DM za osnovni model, po kojoj S60 treba da se pojavi kod prodavaca širom Evrope početkom novembra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar