U trendu

Od države 8.000 evra za novo vozilo

Država nastavlja da subvencioniše nabavku novih, ekološki prihvatljivih, taksi vozila.

I tokom ove godine po 8.000 evra će moći da dobije najviše 6.000 taksista. Uslov je da su u poslu od 4. januara 2019. godine ili ranije i da ne duguju na ime poreza i doprinosa. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će kvartalno prikupljati zahteve i donositi rešenja.

Taksi prevoznik, da bi koristio subvenciju, dužan je da prethodno isplati 15 odsto kupoprodajne cene novog putničkog vozila. Bilo da je to deo učešća za odobrenje ugovora o finansijskom lizingu ili deo učešća za odobrenje namenskog kredita. Subvencija se dodeljuje u skladu sa propisima kojima se uređuju pravila za dodelu državne pomoći male vrednosti.

„Ako taksi prevoznik kupuje novo putničko vozilo sopstvenim sredstvima, subvencija se isplaćuje nakon što taksi prevoznik dostavi dokaz da je u celosti isplatio dobavljaču deo kupoprodajne cene koji se ne finansira iz sredstava za odobravanje subvencija, odnosno dokaz o isplati dobavljaču iznosa u visini od najmanje 15 odsto kupoprodajne cene novog putničkog vozila. Ako taksi prevoznik kupuje novo putničko vozilo zaključenjem ugovora o finansijskom lizingu, odnosno zaključenjem ugovora o namenskom kreditu, subvencija se isplaćuje nakon zaključenja ugovora o finansijskom lizingu, odnosno zaključenja ugovora o namenskom kreditu. Novo putničko vozilo čija se nabavka subvencioniše mora zadovoljavati propisane uslove iz Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i mora imati vrednost ne manju od 13.000 evra“, navodi se u Uredbi, prenose Novosti.

Automobil kupljen uz subvenciju ne sme da se proda najmanje tri godine od dana registracije. Isto toliko je taksista dužan da njime obavlja taksi prevoz. Ako rokove ne ispoštuje, moraće državi da vrati isplaćenu pomoć.

Taksista, između ostalog, ne sme da ima pravosnažnu sudsku ili upravnu meru zabrane obavljanja delatnosti ili osudu zbog privrednog prestupa. Mora da dokaže da je izmirio sve dospele obaveze po osnovu javnih prihoda. Ukoliko ima ugovor o reprogramu, ne sme da duguje više od 500.000 dinara.

Šta može da se kupi

Državna pomoć se odobrava za nova putnička vozila koja zadovoljavaju jedan od sledećih kriterijuma – imaju potpuno električni, hibridni ili pogon na komprimovani prirodni gas, ili zadovoljavaju najmanje evro 6 standard u pogledu emisije izduvnih gasova.

Nova putnička vozila moraju imati oznake propisane odlukama jedinica lokalne samouprave koje donose rešenje o odobravanju taksi prevoza, ako su takve odluke donete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar