Održavanje auta: kako sačuvati novac i živce (2)

Upravo je vanredni servis najplodonije tlo za mehaničare "operativce" i prevarante. Kako biste se osigurali od prevare, obavezno nabavite tehničku knjižicu vozila i pomno je proučite. Tako ćete bolje razumeti dijagnozu kvara koju vam iznese vaš serviser, a njegovo objašnjenje neće vam zvučati kao da je izrečeno na kineskom. Poznavanje stvari će vam omogućiti da postavite i koje "znalačko" pitanje, pa u očima servisera muljatora nećete biti još jedna ovca za šišanje.
Ako se problem odnosi na sigurnosni aspekt automobila ili spomenute "čudne" kočnice, postoji mogućnost da vas popravka ne košta ni dinara ukoliko je za kvar kriv proizvođač! Preporučljivo je zato pratiti automobilske vesti i s vremena na vreme kontaktirati zastupnike za slučaj da se ukazala neka greška zbog koje proizvođač vrši opoziv određenog modela automobila. Najčešće se vlasnik problematične serije automobila kontaktira pismom ili pozivom, ali, za svaki slučaj, ništa vas ne košta da proverite.
Pre nego što prepustite svoje vozilo ovlašćenom servisu dobro je malo se raspitati o načinu na koji obavljaju svoj posao, koliko su stručni, brzi i susretljivi prema klijentu. Nakon predaje vozila u servis obavezno naglasite da se ništa na automobilu ne dira i ne menja dok vi to ne odobrite. Tako ćete, kad vas budu obavestili o uspostavljenoj dijagnozi i rešenju problema, moći da obavite nekoliko telefonskih poziva u kojima ćete od drugih ovlašćenih servisera moći da saznate koliki bi kod njih bio trošak te iste popravke ili zamene. Nemojte se hvatati za sitne razlike u ceni i jasno objasnite o čemu je reč i na koji pojedinačni deo mislite. Ako su cene približno iste, odobrite popravku i zahtevajte uz račun pismenu garanciju i stare delove (kako biste znali da su vam zaista stavili nove).
Prilikom preuzimanja vozila pažljivo proučite račun, i na licu mesta razrešite sve nejasnoće. Odbijte da potpišeti potvrdu o preuzimanju vozila dok niste isprobali automobil i uverili se da je problem uklonjen. Ako niste zadovoljni obavljenim poslom, nemojte preuzeti automobil. Umesto toga s problemom se obratite ovlašćenom dobavljaču ili zastupniku, društvu za zaštitu potrošača, medijima, a prema potrebi – i policiji.
Prilikom redovnih servisa najbolje je proučiti korisničko uputstvo (knjižicu koja se najčešće nalazi u kaseti ispred suvozača) kako biste ustanovili koje radnje i izmene preporučuje proizvođač nakon određene kilometraže. Tako ćete se lakše ograditi od mogućih "dodatnih i preporučljivih" radnji koje će vam biti sugerisane, a koje su u serviserskom svetu najčešće svojevrsni "porez na budale".
Obično postoje dve servisne preporuke proizvođača, ona za normalnu vožnju i ona za tešku upotrebu vozila. Ako automobil niste koristili u ekstremnim klimatskim uslovima ili za stalna kratkotrajna putovanja, kao što je, na primer, korišćenje automobila za poslove dostave i terenske prodaje, vaš auto spada u kategoriju vozila s normalnom upotrebom. U servis ponesite knjižicu vozila i od servisera zatražite isključivo zamenu onih komponenti koje proizvođač preporučuje. Tražite zamenu dotrajalih delova samo originalnim delovima, a ne nekim dalekoistočnim poluproizvodima i, kao i u slučaju vanrednih servisa, uz račun zahtevajte zamenjene delove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.