U trendu

Otklonite štetu koju je zima pričinila vašem automobilu

Posle dugih zimskih meseci i dolaska proleća, stiglo je vreme za otkrivanje i saniranje mogućih oštećenja nastalih u zimskim uslovima vožnje. Naravno, mnogo je bolje sprečiti nego lečiti, tako da je veoma važno da što pre otkrijete eventualna oštećenja. Na taj način se mogu sprečiti veliki i skupi kvarovi, što će se direktno odraziti na stanje u vašem novčaniku, ali isto tako će bitno povećati i sigurnost u toku vožnje.
U principu, najbitnije je stanje karoserije, jer je ona direktno izložena zimskim uslovima na putu. Izuzetno je važno što pre otkriti i popraviti oštećenja nastala na površini lima, posebno na podu automobila. Glavni zadatak je temeljno čišćenje rđe s oštećene površine i premazivanje osnovnom (temeljnom) bojom. Mesta koja su istrulila treba popraviti na najbolji mogući način, uklanjanjem oštećenog dela lima i varenjem novog. Naš savet je da izbegavate krpljenje plastikom, posebno na nosećim delovima.
Druga stvar po važnosti je ulje u motoru, koje bi, bez obzira na njegovo stanje, bilo poželjno promeniti. Zimska vožnja traži bogatiju smesu, tako da se u ulju taloži deo goriva i nesagorelih čestica, što pogoršava njegova mazivna svojstva. Korisno je promeniti i uljni filter, jer se tako olakšava protok ulja i poboljšava podmazivanje.
Akumulator bi mogao biti još jedna slaba karika u vašem automobilu pošto je tokom zime izložen izuzetnom opterećenju. Pored toga što mu niske temperature smanjuju kapacitet, zgusnuto ulje u motoru i menjaču dodatno su opterećenje prilikom "verglanja". Zato, da vas ne bi izdao, treba ga eventualno dopuniti, jer može doći do potpunog kolapsa akumulatora. Takođe, treba skinuti "kleme" i dobro ih očistiti i namastiti sve kontakte.
Treba proveriti i nivo elektrolita u ćelijama akumulatora, i ako je potrebno, doliti destilovanu vodu. Ako je akumulator toliko "izmučen" da ni alternator ne može da ga "vrati u život", treba ga napuniti uz pomoć punjača. Da bi motor dobro palio, treba temeljno očistiti sve kontakte sistema za paljenje i po potrebi zameniti svećice. Pažljivo pogledajte i gume i ako primetite bilo kakvo oštećenje ili pukotinu na njima, zamenite ih, bez obzira na to da li je šara dovoljno duboka na gaznoj površini.
Ako ste vozili sa zimskim gumama, sada je vreme da ih stavite u garažu do iduće zime. Pažnju treba obratiti i na izduvni sistem, koji često strada tokom zimskih meseci. Treba odmah zakrpiti sva oštećenja, jer otrovni izduvni gasovi mogu da dođu u karoseriju. Na kraju temeljno operite automobil, posebno unutrašnjost blatobrana, pragove i pod. Temeljno operite i motor, jer se čist agregat bolje hladi i lakše održava. Najbolje je oprati motor u autoperionici, kako prilikom pranja ne biste oštetili elektroniku na svom automobilu.
Na niskim temperaturama smanjuje se elastičnost zaptivnih guma, manžetni, remenja i metlica, što pogoduje stvaranju pukotina i oštećenja. Često se događa da ovi delovi otkažu u proleće, iako su početne pukotine nastale zimi. Zbog toga valja pažljivo pregledati remenje i manžetne i, ako na njima primetite pukotine, odmah ih zamenite, ne čekajući da automobil stane ili da dođe do većeg kvara. Stepen istrošenosti kočionih obloga i stanje diskova treba takođe proveriti. Promenite disk pločice ako je neophodno, a izbrazdane diskove obradite ili promenite. Ulje za kočnice podložno je upijanju vlage, posebno zimi, a nakupljena vlaga može da pogorša funkcionisanje celog kočionog sistema. Zbog toga nećete pogrešiti ako ga zamenite, posebno ako je starije od četiri godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.