U trendu

Ovaj deo imaju svi automobili, ali malo vozača zna za njegovu vrlo korisnu funkciju

Postoji deo koji se nalazi na okviru vrata svih automobila, u obliku četvrtastog prstena koji služi za „hvatanje“ vrata i njihovo držanje zatvorenima. Aktiviranjem kvake na vratima, brava se otključava i oslobađa iz ovog prstena. Ovaj je deo ugrađen direktno na karoseriju i izrađen je od ojačanog čelika.

S druge strane otvora vrata nalaze se sama vrata i šarke koje ih drže i koje im omogućuju pomeranje kako bi se otvorila ili zatvorila, često s pripadajućim nalepnicama s kodom boje karoserije ili, najčešće, tablicom s naznačenim pritiscima u gumama.

Koju tajnu funkciju skriva?

Ali to ovom prstenu i nije jednina funkcija. Budući da je „prsten“ vijcima pričvršćen direktno na nosač karoserije, njegova strukturna čvrstoća podnosi veliku težinu. Zato se može koristiti kao stepenica za lakši prilaz krovu. Ali, naravno, prsten je premalen da biste na njega mogli da postavite stopalo. Kako bi se to rešilo, na internetu možete pronaći dodatke koji služe kao svojevrsne stepenice i koji se na brz način mogu pričvrstiti na ovaj prsten, prenosi Jutarnji list.

Te su „stepenice“ obično prekrivene gumom, a neke su čak toliko velike da mogu stati obe noge. Cena im varira od 10 evra do skoro 50 evra. S ovim delom „usidrenim“ na prsten, možete puno lakše dohvatiti krov vozila, naročito ako je automobil visoki SUV kako biste lakše smestili krovnu kutiju ili bicikle…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.