Ovaj deo u automobilu prljaviji je i od WC šolje

Sve dosadašnje studije govorile su kako su volan i ručica menjača najprljaviji delovi unutrašnjosti automobila, ali izgleda da nije tako.

Kako pokazuje istraživanje koju je sproveo Compare the Market, na vrh liste najprljavijih površina je stigao novi kandidat.

Studija u režiji britanskog portala za upoređivanje autoosiguranja je sprovedena na deset različitih automobila na kojima je pokušao da se utvrdi stepen prljavštine putem klasičnih briseva, ali i putem RLU (Relative Light Units) metode koja upoređuje količinu adenozin trifosfata (ATP), koji je prisutan je u svim ćelijama biljnih, životinjskih i mikrobioloških organizama. Što je površina prljavija, to je veća ATP količina, a to rezultira višim očitanjem RLU-a.

Istraživanje je obuhvatilo površine koje najčešće dodirujemo, a to su ručica pokazivača smera, pojas, ručice vrata, retrovizor itd.

Prema rezultatima, najprljavija površina je štitnik infotainmenta (displej u automobilu), i to s 371% većim očitanjem RLU-a u odnosu na dasku WC šolje. Na drugom mjestu je ručica menjača, a potom slede žmigavac, volan i ručna kočnica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.