U trendu

Ovih 10 stvari ne smemo držati u autu!

I ne slutimo šta sve može da se desi.

Leto dolazi, temperature rastu, i koliko god da nam prija sunce, ponekad nam je potrebno da se sklonimo u hlad što je neretko teško izvodljivo jer su sva mesta zauzeli automobili. Nije ni čudo, jer se na suncu kola mogu zagrejati kao da ste u sauni, a što sa sobom nosi određene rizike.
Postoje predmeti koji nikako ne trpe visoke temperature, a koji se ipak često nalaze u našim automobilima. Šta to nikako ne bi smelo da držimo u kolima?

1. Lekovi

Farmaceutske firme preporučuju skladištenje tableta i lekova na temperaturi koja ne prelazi 25 stepeni. A tokom leta temperatura u autu može da ide daleko više. Po takvoj vrućini, lekovi u najboljem slučaju gube svoja svojstva, a mogu se pretvoriti i u otrove.

2. Elektronika

Pametni uređaji i visoke temperature veoma loše se slažu. Pregrevanje može čak dovesti do eksplozije baterije telefona, a potencijalno i požara.

3. Kreme za sunčanje

Kada se pregreju, losion ili mleko za sunčanje postaju beskorisni. Supstance koje su stvorene da štite našu kožu od sunca se uništavaju. Optimalna temperatura za čuvanje ovi preparata nije viša od 25 stepeni.

4. Naočare

Čak i ako ih ostavite u pregradi za rukavice na vrućem danu, plastični okvir će sigurno omekšati i iskriviti se.

5. Sprejevi

Ne piše uzalud na ovim proizvodima da je sredstvo pod pritiskom i da se ne sme zagrevati. Ako temperatura duže vreme prelazi sobnu, boca može da eksplodira. Ista je situacija i sa upaljačem. Gas može da iscuri ili da sam upaljač eksplodira na suncu, i dok trepnete buknuo je požar.

6. Voda u plastičnoj flaši

Skoro nikome ne pada na pamet da je ostavljanje vode u plastičnoj flaši na visokim temperaturama zapravo opasno. Prilikom zagrevanja iz plastike se oslobađaju fenoli koji ulaze u vodu, a samim tim i u naš organizam. Ove supstance se akumuliraju u telu i mogu da budu uzrok teških oboljenja, među kojima su i maligniteti. Osim toga, prozirna flaša može delovati poput lupe ako se ostavi na npr. sedištu auta i pod jakim suncem. Može da izazove požar.

7. Hrana

Nema mnogo razmišljanja, hrana će se pokvariti ako je dugo na toplom. Na temperaturi od otprilike 30 stepeni može da bude najviše sat vremena, a ova temperatura u unutrašnjosti auta se postiže nakon 10 minuta stajanja na suncu, čak i kada je napolju npr. svega 20-ak stepeni. Ako je napolju preko 26, za 10 minuta će u kolima biti preko 40 stepeni C.

8. Baterijska lampa

Svaka baterijska lampa – odnosno gotovo svaka, u sebi ima baterije, a koje se nikako ne bi smele zagrevati. Izlaganje visokim temperaturama može da prouzrokuje curenje baterije i oštetiti lampu.

9. Neseser sa šminkom

Razlog je veoma prost. Svi kozmetički proizvodi se „kvare“ na visokim temperaturama, a šminka je posebno štetna ako se u takvom stanju nanosi na lice. Ako ste držali neseser sa kozmetikom u kolima ceo dan, slobodno možete da bacite sav sadržaj.

10. Žvaka

Ako se pregreje, žvaka se topi i može da se zalepi za sve i svašta – zube, ruke, sedište. A ako je na niskim temperaturama – postaje tvrda poput kamena, a i gubi aromu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.