Posle električnih, na drumovima i biorazgradiva vozila?

Postoje “pametna“, hibridna, električna, a sada su tu i biorazgradiva vozila pošto je grupa studenata sa Tehnološkog fakulteta u Ajndhovenu u Holandiji napravila prototip četvorotočkaša biokompozitne građe nazvan Lina, prenosi „Glas Amerike“.

Navodi se da je veći deo ovog četvoroseda na električni pogon napravljen od materijala dobijenog iz šećerne repe i lana, a jedino točkovi i sistem za upravljanje automobilom nemaju bio-osnovu.

“Spoljašnost vozila izrađena je od lanenih vlakana i polipropilena, koji se presuju i zagrevaju, da bi se dobile ravne ploče”, objašnjava student Janik Van Ril.

Osnovu šasije čini struktura nalik saću, proizvedena od polimlečne kiseline (polilaktida), biorazgradivog plastičnog polimera, koja se dobija iz šećerne repe. Tako sjedinjena osnova se umeće između dva kompozitna lista lanenih vlakana.

Ovom procedurom smanjuje se težina vozila, zbog čega ono troši manje struje nego prosečan automobil na elektronski pogon.

„Automobil je težak svega 310 kilograma, što je vrlo lagano za putnička vozila. Zbog toga nam je potrebno samo 30-ak kilograma baterija, sa kojima možemo da pređemo oko 100 kilometara“, ističe student Nud Van de Gevel.

Navodi se da vozilo može da dostigne brzinu od 80 kilometara na sat, ali ne očekujete da se prototip pojavi na drumu baš tako brzo, pošto još ne može da zadovolji bezbednosne standarde prilikom sudara.

Ipak, kako njeni tvorci tvrde, Lina predstavlja njihovu viziju automobila budućnosti, izgrađenih od materijala, koji nemaju negativan uticaj na prirodnu sredinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.