U trendu

Pravilo koje može da spasi život: Otvarajte vrata automobila desnom rukom

Pravilo koje može da spasi život!

Ako živite u gradu, onda sigurno sve vreme viđate ljude koji opasno voze. Ali čak i parkirani automobili mogu biti opasni. Ovo posebno važi za bicikliste. Bajkeri, koji su često u „sendviču“ između parkiranih automobila i tekućeg saobraćaja, skloni su udarima kada se vrata automobila otvore.

Fenomen „vrata“ automobila su tolika pretnja za bicikliste da postoji termin koji opisuje njihovo udaranje: otvaranje vrata. Nažalost, otvaranje vrata je mnogo češće nego što mislite. Davne 2011. godine u Čikagu se svaki dan dogodila otprilike jedna nesreća na ulazu. I od tada stvari nisu postale mnogo bolje za bicikliste u većim gradovima. Još uvek je bilo više od 300 slučajeva da su biciklisti udarili u otvorena vrata automobila 2015. A u Njujorku su najmanje tri biciklista umrla 2019. od posledica otvaranja vrata, prenosi zena.blic.rs.

Njujork se nada da će podići svest o otvaranju vrata među taksi putnicima sa „POGLEDAJ! Za bicikliste” nalepnica u svih 13.000 gradskih taksija. (Čikago je odbio da usvoji sličnu meru pre nekoliko godina.) Ovo je lep početak za grad koji svakog dana opslužuje oko 336.000 putnika u taksiju.

Holandski zahvat

Ali šta još možemo da uradimo da zaštitimo bicikliste? Srećom, postoji jednostavan, gotovo bez napora korak koji možete preduzeti da biste osigurali bezbednost biciklista. Sve što je potrebno je da otvorite vrata svog automobila desnom rukom. Ovaj savet nam dolazi iz Holandije, zbog čega je poznat kao „holandski zahvat“. Ako sedite na vozačevoj strani parkiranog automobila i želite da izađete, ne otvarajte vrata levom rukom (iako su najbliža vratima). Umesto toga, otvorite vrata desnom rukom. Ovaj jednostavan pokret dovodi do toga da zaokrenete ceo gornji deo tela, prvo povlačeći liniju vida pored retrovizora, prilikom čega ćete videti ko se nalazi na putu pored vas u tom trenutku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.