U trendu

Raspevana honda

Najvažnije informacije i karakteristike osme generacije modela Honda Accord zvanično su objavljene i prikazane javnosti, a poznati japanski proizvođač priprema se da s ovim modelom nastupi na predstojećem Sajmu automobila u Frankfurtu. Osma generacija ovog raspevanog japanca donosi inovacije u eksterijeru i enterijeru, komotniju vožnju za putnike, unapređene mere bezbednosti i, naravno, snažnije motore. Tome svakako treba dodati i dostignuća u večitoj težnji proizvođača automobila – smanjenu potrošnju goriva i količinu štetnih izduvnih gasova.
Osma generacija Honda Accord automobila ponuđena je u sedan i kupe verzijama. Sedan ima dimenzije 4,93 x 1,85 x 1,47 metara i međuosovinski razmak 2,8 metara, dok su dimenzije kupe verzije 4,84 x 1,85 x 1,41 metar (s međuosovinskim rastojanjem od 2,74 metra). Treba napomenuti da su prikazani modeli namenjeni američkom tržištu (za evropsko tržište su još uvek u pripremi), na kome su Hondini automobili ove klase među najpopularnijim. Glavna konkurencija novoj, osmoj generaciji su 2007 Toyota Camry i 2008 Chevrolet Malibu.
Honda Accord u novom izdanju stiže s pogonom na prednje točkove i 4-cilindričnim i 6-cilindričnim mašinama. Snaga 4-cilindričnih motora zapremine 2,4 litara je 180 i 200 konjskih snaga (što je u odnosu na prethodni model snažnije za 14, odnosno, 34 konjske snage). Još snažniji su modeli s motorom V6 zapremine 3,5 litara i sa 273 konjske snage. Svi ovi agregati imaju petostepene manuelne ili automatske menjače, dok je najsnažnija varijanta dostupna i sa 6-stepenim manuelnim menjačem.
U slučaju motora V6 ugrađen je i najnoviji sistem ovog japanskog proizvođača za uštedu goriva i-VTEC. On omogućava uštedu promenom broja cilindara (3, 4 ili 6), pri čemu se tri cilindra automatski isključuju u uslovima vožnje u kojima nisu potrebni). Pored navedenih noviteta, nova Honda Accord ima i poboljšanu stabilnost zasnovanu na unapređenim elektronskim sistemima kontrole stabilnosti (ABS, BA, VSA), vazdušnim zavesama i jastucima (s prednje i bočne strane) i kočenjem na sva četiri točka.
Mnogo manje podataka dato je o njenoj unutrašnjosti, ali se na osnovu priloženih fotografija može zaključiti da je komandna tabla napravljena u futurističkom dizajnu kakav je prvi put predstavljen u modelu 2005 Honda Civic. Kada je cena u pitanju, ona takođe nije precizirana. Pretpostavlja se, međutim, da će se naći negde u rangu cene sadašnjih „raspevanih hondi“. To bi značilo da će 4-cilindrični modeli koštati od 19.000 do 27.500 dolara, a da će cena modela s motorom V6 iznositi od 26.000 do 31.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar