U trendu

Redovno održavanje – manje para, više vožnje

Redovno servisiranje preduslov je ispravnosti i trajnosti vašeg automobila, a pažljivom vožnjom i dodatnom negom možete produžiti životni vek svog ljubimca. Zbog krize i pada standarda mnogi su svesni da još dugo neće moći da kupe novi automobil i zato moraju da poboljšaju negu onog koji imaju. Redovno servisiranje je preduslov, a nevelikim dodatnim ulaganjima može se bitno produžiti vek i pouzdanost svih delova automobila.
Većini savremenih automobila propisan je servisni interval na dugih 20.000, odnosno 30.000 kilometara. Fabrike garantuju za ispravnost i trajnost automobila u tim uslovima, ali sigurno nećete pogrešiti ako na pola tog intervala zamenite motorno ulje zajedno s filterom, posebno ako većinu kilometara prelazite po gradu. Takođe, preporučljivo je redovno kontrolisati nivo motornog ulja i po potrebi ga dolivati i kod novog automobila, a naročito kod starijeg. Kod mnogih novih automobila nije predviđena zamena ulja u menjaču. Međutim, na svakom drugom velikom servisu tražite da vam ga zamene, a istovremeno je preporučljivo zameniti i hidrauličnu tečnost u servo uređaju volana i kočnicama.
Za trajnost automobila veoma su važna mala ulaganja u pranje automobila, posebno donjeg dela i svih prostora ispod automobila. Prilikom sledećih nekoliko pranja automobila tražite da vam temeljno, vodom pod pritiskom, operu pod i blatobrane. Tako ćete ukloniti i poslednju česticu soli. Svi koji štede na gumama i rastežu njihovo korišćenje ("još jednu sezonu") pre ili kasnije shvate da je to veoma nerazumno. Za vrednost jedne gume rizikuje se nesreća, a dovoljno je i najmanje oštećenje da se shvati da je takva "štednja" neisplativa. Prosečni vek guma je četiri godine i nikome ne savetujemo da ih vozi duže od pet, ali ako biste ih zamenili i nešto ranije, to bi vam se i te kako vratilo kroz veću sigurnost.
A sve gumene manžetne zamenite čim se pojave pukotine. Nije preporučljivo ni "cediti" do kraja termin zamene zupčastog kaiša. Prilikom zamene filtera i ulja obratite pažnju na sledeće. Najopasnije su malverzacije s filterima vazduha, goriva i ulja koji su sumnjivog porekla. Nekvalitetnim prečistačima pogoršava se rad motora, ne odvajaju se nečistoće iz goriva, a najgore je što se može otežati podmazivanje, što je smrt za svaki motor. Kupovina tih delova van mreže prodavaca originalnih delova veoma je rizično, jer je na tržištu dosta vernih kopija sumnjivog porekla i kvaliteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.