U trendu

Rekordna prodaja Audija i Mercedes-Benca u 2015. godini

Vodeći nemački proizvođači automobila Audi i Mercedes-Benc su u 2015. godini registrovali rekordnu prodaju.

Mercedes-Benc, glavni brend nemačke automobilske kompanije Dajmler, prodao je prošle godine 1,87 miliona vozila širom sveta, što je za 13,4 odsto više u odnosu na 2014. godinu, prenosi agencija Frans pres.

Istovremeno, rivalski Audi, luksuzni brend poljuljanog automobilskog giganta Folksvagena (VW), prodao je 1,80 miliona automobila, što je za 3,6 odsto više u odnosu na 2014. godinu.

„Prošle godine, prodali smo najveći broj automobila ikada. Bili smo u mogućnosti da povećamo prodaju u sva tri ključna regiona: Evropi, regionu NAFTA (Severnoamerička zona slobodne trgovine) i Azijsko-pacifičkom regionu“, izjavio je generalni direktor Dajmlera, Diter Zeče.

On je dodao i da je kompanija prodala 373.459 vozila u Kini, koja je tako postala Dajmlerovo najveće individualno tržište u svetu u 2015. godini.

Samo u prošloj godini, Mercedes-Benc je lansirao preko 15 novih ili modernizovanih modela u Kini, gde je takođe povećao dilersku mrežu na oko 500 dilerskih salona.

U Audiju, zahvaćenom skandalom koji je pogodio njegovu matičnu kompaniju VW zbog manipulacija sa vrednostima izduvnih gasova, prošlogodišnji rast prodaje je bio nešto skromniji.

Naime, prodaja Audija u Kini je u 2015. pala za 1,4 odsto na 570.889, ali je i taj nivo, prema rečima generalnog direktora Ruperta Štadlera, bio izuzetno visok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.