U trendu

Servis klima-uređaja

Za nama su hladni dani, a očekuju nas prave letnje vrućine. To je vreme kada mnogi počnu da koriste klima-uređaj. Kako nas rashladni uređaj ne bi izneverio kada nam je najpotrebniji, potrebno je pažnju posvetiti njegovom održavanju. Da bi klima-uređaj na vašem automobilu radio nesmetano, savetuje se njegova kontrola svakih godinu dana, jer je bolje sprečiti nego lečiti.
Redovno održavanje i kontrola klima-uređaja je trošak od nekih 3.000 do 5.000 dinara, a loše održavanje može dovesti do kvara kompresora, kada cena popravke raste i na više od 70.000 dinara. Važno je napomenuti da to nije deo vozila koji možete sami održavati, jer je potrebno znanje, ali i adekvatan alat. Umanjena efikasnost klima-uređaja najviše se povezuje s činjenicom da zbog manje količine rashladnog gasa automobil ne može da se hladi. Ima automobila u kojima gas "drži" i po nekoliko godina, a ima i onih kod kojih ga treba dopunjavati svake godine. Smanjena količina gasa traži veća naprezanja kompresora, što na kraju utiče na povećanu potrošnju goriva, ali i mogućnost kvara na samom kompresoru.
U redovno održavanje klima-uređaja u većini servisa uključeni su kontrola gasa i ulja, eventualna dopuna ili izmena, kao i antibakterijsko čišćenje sistema. Sama kontrola sistema podrazumeva ubrizgavanje boje u ceo sistem, a u slučaju da je ona kroz dvadesetak minuta vidljiva pod UV svetlom, odmah se može detektovati eventualna propustljivost sistema. Najcrnji scenario je kvar kompresora. Ako se radi o manjem kvaru, to vrlo verovatno znači da je potrebno zameniti samo semeringe ili gumice. Daleko lošija situacija je kada je potrebna zamena kompresora, isparivača ili nekog drugog elementa, što dovodi do velikog povećanja ukupnog troška.
Posle ulaska u pregrejani automobil, mnogi odmah nameste klimu na najbrži stepen duvanja i temperaturu stave na minimum. To nije preporučljivo. Treba misliti i na zdravlje. Temperaturu treba smanjivati postepeno, a na početku je preporuka da se željena temperatura postavi na najviše pet stepeni niže od spoljašnje. Loše održavanje klima-uređaja prouzrokuje razvoj bakterija i gljivica, a iz klima-uređaja do putničke kabine može da dolazi i neprijatan miris. To se događa kada se ne vodi računa o stanju filtera klima-uređaja, odnosno polenskog filtera. Preporuka je da se filteri menjaju na svakih godinu dana, jer prljavi filteri mogu da izazovu alergijske reakcije kod osoba koje se voze u automobilu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar