„Šestica“ stiže sa zakašnjenjem

U odnosu na prvobitne planove novi Golf VI zakasniće za šest meseci. Po planovima je trebalo da nastupi u 2008. godini na Sajmu automobila u Ženevi (u martu), ali se to neće dogoditi, već će „šestica“ svoj debi doživeti šest meseci kasnije – na Sajmu automobila u Parizu. Odmah nakon toga očekuje se ulazak novog VolksWagen-ovog favorita na tržište, a puna komercijalizacija u 2009. godini. Najpre će, kao što se i može očekivati, startovati u Evropi, a do kraja 2009. godine na američkom tržištu, na kome će se kao i prethodni modeli Golf-a prodavati pod popularnim nadimkom Rabbit.
Golf VI se pojavljuje pet godina posle pojave danas najaktuelnijeg VolksWagen-ovog modela – Golf V. Iako je po prvobitnim planovima trebalo da se dosta razlikuje od svog prethodnika, VolksWagen je odustao od te strategije razvoja zbog smanjenja trškova proizvodnje (koji su kod modela Golf V bili vrlo visoki) i vremena potrebnog za razvoj novog modela, a u skladu s tim i razvoja jeftinijeg krajnjeg proizvoda. Dizajn će mu, prema tome, biti vrlo sličan „petici“, uz malo više orijentacije ka sportskoj liniji. Ova strategija razvoja nije neočekivana, s obzirom na izuzetno dobru prodaju Golf-a „petice“ i njegovu veliku popularnost na svim tržištima.
Mada su najavljena tri modela, najverovatnije će se desiti da se pojave samo dva – sportski kupe s dvoja vrata i van sličan modelu Golf Plus. Međutim, zato će ponuda agregata Golf-a VI biti vrlo bogata. Benzinske varijante će biti ponuđene sa zapreminama 1,6 litara (sa 200 konjskih snaga) i 2 litra (260 konjskih snaga). Pored aktuelnih agregata u ponudi Golf-a V, biće ponuđen i TFSI V6. To je turbobenzinski agregat s direktnim ubrizgavanjem, sa zapreminom 3,6 litara i 280 konjskih snaga. Najavljena je i TDI dizel varijanta sa zapreminama 1,6, 1,9 i 2 litra.
Pored Golf-a VI, VolksWagen planira lansiranje i drugih modela u 2008. godini. To su, pored ostalih, modeli Tiguan i Scirocco. Novu strategiju razvoja napravio je novi čelnik VolksWagen-a, Martin Vinterkorn (Martin Winterkorn) sa svojim timom. Svi ovi modeli će najverovatnije biti prvi put izloženi na Sajmu automobila u Parizu. Strategija novog razvoja zasniva se na konceptu Iroc, koji je prošle godine izložen na sajmu u Parizu. Akcenat je dat dizajnu automobila. Ovaj tim smatra da će na taj način prevazići problem previsoke cene razvoja novih modela i ostvariti ekonomičniju proizvodnju. Cena novog Golf-a VI zasad nije najavljena, ali je rečeno da će novi Scirocco na tržištu u Velikoj Britaniji najverovatnije koštati oko 20.000 funti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.