U trendu

Sigurnost u vožnji: dnevna svetla

Korišćenje posebnih dnevnih svetala (to nisu uobičajena kratka svetla) sve više ulazi u modu, ali i zakone u celoj Evropi. Dnevna svetla su se prvo pojavila na prestižnim automobilima, a njihova pojava je kod većine vozača izazvala dosta zabune. Posebna dnevna svetla, koja imaju samo neki novi automobili, koriste se isključivo po danu; u tom slučaju ne koristite standardna kratka (oborena) svetla. Međutim, po noći dnevna svetla gasite i koristite kao i do sada oborena (kratka) svetla na svom vozilu.
Više sprovedenih istraživanja potvrdilo je da se upotrebom svetla po danu povećava potrošnja goriva, a to za sobom povlači i veće zagađenje okoline izduvnim gasovima. Međutim, preko ove negativne pojave se prelazi, jer korišćenje svetala po danu doprinosi sigurnosti u saobraćaju. Povećana potrošnja goriva usled korišćenja klasičnih oborenih svetala na većini dosadašnjih automobila ubuduće će se na novim automobilima smanjiti korišćenjem posebnih dnevnih svetala izrađenih LED tehnologijom. Stručnjaci procenjuju da bi LED dnevna svetla povećala potrošnju za 0,5 do 1 odsto.
Od 2011. godine svi novi modeli automobila i lakih dostavnih vozila koji se prodaju u Evropi moraju imati ugrađena posebna dnevna svetla, a za autobuse i kamione ta obaveza stupa na snagu sredinom 2012. godine.
Zajedno s ovim informacijama nije na odmet pomenuti i neke od osnovnih pravila za vožnju i korišćenje svetala za maglu, jer su i ona veoma bitna u uslovima smanjene vidljivosti, a znatno doprinose sigurnosti u saobraćaju. Osnovno pravilo za vožnju po magli je da treba voziti sporije, kako biste učinili svoje vozilo vidljivijim. Svetla za maglu uključujete onda kada vidljivost padne na pedesetak metara. Zadnje maglenke koriste se isključivo u uslovima niske vidljivosti zbog magle, snažne kiše i padavina. Međutim, zadnje maglenke se ne koriste ukoliko ste u zastoju u koloni, a vozila iza vas su zaustavljena, jer tada zaslepljujete vozača iza sebe, kao i dok vozite naseljenim područjem, gde je ulično osvetljenje zadovoljavajuće.
Prednje maglenke koriste se u kombinaciji s kratkim svetlima u uslovima niske vidljivosti, kao i pri vožnji uskim i nepreglednim ulicama. U magli obavezno smanjite brzinu, povećajte razmak i nemojte preticati vozila ispred sebe, budući da je, pored težeg uočavanja, mnogo teže proceniti udaljenost i brzinu dolazećeg vozila. Takođe, kada stignete na cilj, nemojte zaboraviti da ugasite svetla za maglu, jer na pojedinim modelima ona ostaju upaljena iako je motor ugašen, što može isprazniti akumulator.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)