Skočile akcije Rols-Rojsa posle nagodbe zbog korupcije

Akcije Rols-Rojsa su porasle danas za 5,0 odsto nakon što je britanski proizvođač avio-motora postigao nagodbu u dugotrajnoj istrazi vezanoj za korupciju i pošto je saopštio da će profit za 2016. nadmašiti očekivanja.

Akcije Rols-Rojsa skočile su u jutarnjem trgovanju za 4,7 odsto, javlja agencija Rojters.

Vest o boljem profitu došla je kao priznanje posle osamnaest meseci rezanja troškova i restrukturiranja koje sprovodi generalni direktor Voren Ist, koji je na čelo Rols-Rojsa došao sredinom 2015. kako bi stabilizovao firmu posle serije upozoravajućih pokazatelja dobiti.

Analitičari tvrde da je nagodba koju je kompanija postigla sa britanskim, američkim i brazilskim vlastima u istrazi njenih korupcionaških aktivnosti takođe pomogla da se otklone „tmurni oblaci“ koji su se nadvili nad Rols-Rols od 2013. godine, mada je kazna veća nego što se očekivalo.

Kompanija će na ime kazne platiti 671 milion funti (813 miliona dolara).

Analitičar u kompaniji „DŽefris“, Sendi Moris, kaže da je visok iznos kazne ublažen odlukom vlasti da se plaćanje obavi tokom perioda od više od pet godina, što znači da je njen finansijski uticaj na kompaniju „negativan, ali benigni“.

Iz Rols-Rojsa su naveli da je nagodbom sa pravosudnim organima tri zemlje predviđeno da kompanija u prvoj godini isplati oko 293 miliona funti od ukupnog iznosa kazne.

Rols je kasno sinoć saopštio da je završio godinu snažno, što znači da će dobit i novčani tok biti iznad očekivanja.

Analitičari su prognozirali da će Rolsova dobit pre oporezivanja za 2016. dostići 686 miliona funti (831,23 miliona dolara), što je tek polovina rezultata koji je ostvario prethodne godine, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.