U trendu

Skoda Octavia – kozmetička doterivanja

Skoda Octavia u 2009. slavi 50. rođendan, a mnogi neupućeni će se verovatno začuditi tom jubileju, jer ne znaju da je prvi primerak ovog modela svetlo dana ugledao daleke 1959. Tada je bio u pitanju mali porodični automobil, ali danas je drugačije. Octavia je zadržala prefiks "porodični", ali daleko od toga da je mali automobil. U odnosu na prethodnu verziju, redizajnirana Octavia ima tačno 18 novih detalja, kako kozmetičkih tako i funkcionalnih. S novitetima je dobila na vrednosti i kvalitetu, pa se mirne duše može reći da je reč o Superb-u u malom.
Prednji deo je doživeo totalnu metamorfozu i sada ga karakterišu svetla veoma slična onima kod Superb-a, kao i novi branik. Redizajnirana je i rešetka hladnjaka, iznad koje je srebrna lajsna i logo Škode, što doprinosi osećaju luksuza i kvaliteta. Treba napomenuti da se prvi put kod ovog modela posebna dnevna svetla nalaze u sklopu novih "maglenki", a kao novitet tu je i opcija zakretanja pri krivinama, što je još jedan korak ka većoj klasi.
Retrovizori, sklopivi električnim putem, i lajsne u boji karoserije detalji su kojima je promenjen izgled bočnih strana automobila, dok je pozadi najveća promena napravljena u svetlosnoj grupi. Farovi su, naime, zadržali karakteristični "C" oblik, kojem je dodatno pojačan značaj promenom crvene reflektujuće lajsne u hromiranu. Tu je i nova oznaka modela, dok je izbačen običaj pisanja jačine motora, pa će se videti samo oznaka da li je reč o benzinskom ili dizel agregatu. Zadnji deo ima i nov branik, koji može biti opremljen petom generacijom parking senzora, dizajniranih tako da prate njegovu liniju.
Dosta promena doživela je i unutrašnjost, urađena od kvalitetnih materijala. Volan je "prekopiran" iz Superb-a, veoma je precizan i opciono opremljen komandama za audio sistem i putni kompjuter. Iza je komandna tabla s dobrom dozom luksuza. Novi je i klima-uređaj, kao i MP3 radio plejer, koji u skupljim varijantama dolazi sa CD Changer-om i navigacijom. Ergonomski oblikovana sedišta nude veliku udobnost, jer odlično prate liniju tela. Putnici na zadnjoj klupi imaju dosta prostora i lako ulaze u unutrašnjost kroz velika vrata modela Octavia. O sigurnosti ne treba previše govoriti. Serijski ABS, prednji i bočni vazdušni jastuci, ASP i još mnogo toga garantuje visok nivo sigurnosti putnika. Što se tiče motora, u ponudi su 1,4 TSI benzinski agregat snage 122 KS, zatim 1,9 TDI dizel agregat snage 105 KS i 2,0 TDI dizel agregat snage 140 KS. Cene redizajniranog modela Skoda Octavia kreću se od 17.500 do 20.500 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)