U trendu

Škoda Yeti: češki terenac mekog srca

Segment SUV vozila poslednjih godina postao je suviše bitan da bi neki ozbiljan proizvođač mogao sebi da dozvoli mogućnost da nema u svojoj gami vozilo iz klase sportskih terenaca. Tako je bilo samo pitanje vremena kada će i Škoda napraviti svoj SUV. Posle izvesnog vremena stigao je Yeti, robustni i moderni kompaktni SUV češkog proizvođača koji je napravljen na platformi "oktavije".
Yeti dolazi s velikim ambicijama, da osvoji srca onih koji vole Škodu, avanturista, onih što traže najbolji odnos uloženog i dobijenog. Uprkos robustnom, ali i prijateljskom izgledu, s prepoznatljivim Škodinim linijama, Yeti svojim dizajnom više ostavlja utisak laganog nego glomaznog oblika. Dizajniran je za četiri osnovna tipa vožnje, gradsku i vangradsku, autoput i off-road. S dužinom od 4,2 metara i podignutošću od tla od 180 milimetara, Yeti je idealan za svaku od njih, dok će prtljažnik od 460 litara, koji može da poraste do maksimalnih 1.760 litara, biti veoma cenjen kod porodičnih ljudi.
Zadnja sedišta nude "bioskopski efekat" – podignuta su u odnosu na prednja sedišta. Od inovacija treba izdvojiti impresivni novi pokretni panoramski krov dužine 1,36 i površine od 1,81 kvadratnih metara, kao i off-road modul, koji nizom inteligentnih funkcija vozilu daje odlične terenske performanse. Niz operacija čine Start-up Asist, Hill Assist, ABS off-road, kao i ASR i EDS off-road. Pored toga, Yeti nam donosi novu, poboljšanu pomoć pri parkingu, kao i sigurnost na veoma visokom nivou, s opcijom do devet vazdušnih jastuka i zavesa.
Na većini tržišta u ponudi su dva benzinska i tri dizel motora. Očekuje se da će najpopularniji biti 1,2-litarski TSI sa 105 KS, benzinac nove Folksvagenove generacije, koji će debitovati u Škodi. Drugi benzinac je 1,8-litarski sa 160 KS. Dizel agregati pripadaju novoj generaciji Common rail agregata, svi su zapremine 2,0 litara, sa 110, 140 i 170 KS. Većina modela dolazi s pogonom 4 x 4. Opcija 2WD ponuđena je u 1,2-litarskom benzincu, kao i 2,0-litarskom dizelašu sa 110 KS. Oprema je podeljena u pakete Active, Ambition i Experience, a već bogati srednji nivo nudi sve ono što je potrebno vozaču. Cena kreće od oko 14.000 evra, koliko košta 1,2-litarski benzinac s paketom opreme Active. Vrh ponude je 2,0-litarski dizelaš sa 170 KS, koji košta oko 24.000 evra.
Srodan tekst

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.