U trendu

Skoro trećina vozača ne prepoznaje ovaj znak u automobilu. Znate li vi šta znači?

Znate li sve simbole i lampice koje se pale na instrumentnoj ploči? Portal confused.com sproveo je istraživanje prema kojem je najprepoznatljivija ikona na instrument tabli merač nivoa goriva u rezervoaru, koju je prepoznalo 91 posto ispitanika. Ali, iznenađujuće je da oznaku za ABS sistem nije prepoznalo 35% ispitanika, simbol niskog pritiska u gumama 32%, a indikator vazdušnog jastuka njih 29 posto.

Još su gori rezultati kod električnih i hibridnih vozila, koji imaju još više specifičnih simbola. Simbol “električnog kvara” nije prepoznalo najviše ispitanika – čak 80 posto. Ta se ikona, koja upozorava na grešku u bateriji, motoru ili napajanju, nalazi samo u električnim automobilima, pa je to donekle i razumljivo, budući da većina vozača u EU još uvek nije imala neposredni kontakt s automobilima na struju.

Neuspešno prepoznat od skoro četiri od pet vozača u EU (77%), “kontrolna lampica za automatsko kotrljanje (glide)” koja dopušta hibridnim vozilima da zadrže svoju brzinu drugi je najčešće pogrešno shvaćen simbol na kontrolnoj tabli.

Na visokom mestu zbunjujućih simbola su i EV mode, lampica koja se pali kad se u automobilu uključi potpuno električni način rada s 60% ispitanika koji nisu znali njegovo značenje, a odmah iza njega je s 59% netačnih odgovora oznaka ograničenja snage motora koja se prikazuje simbolom kornjače, pandan svojevrsnoj oznaci praznog rezervoara goriva, kada je baterija električnog automobila gotovo ispražnjena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar