U trendu

Snaga i luksuz jednog lava

Sportski automobil budućnosti, koji se od sadašnjih automobila te vrste razlikuje po luksuzu spoljašnjeg i unutrašnjeg dizajna, napravio je poznati francuski proizvođač Pežo. Model nosi naziv 908 RC, a naslednik je modela pežo 607. Njegove glavne karakteristike su snažna mašina, luksuzan enterijer i napredna multimedijalna oprema za zabavu i navigaciju.
Dizajn pežoa 908 RC osmišljen je tako da on svojim izgledom podseća na veliku (pet metara dugu) sjajnu crnu mačku. Na prednjoj strani prepoznatljiv znak Pežoa ovoj „mački“ služi kao nos, a sa zadnje strane su dve kandže – zadnja svetla sa zakrivljenim ivicama i aluminijumskim ukrasnim detaljima. Vrata su napravljena bez ručica, tako da ni na koji način ne narušavaju sklad ove aerodinamične linije.
Prelep dizajn ovog „lava“ dopunjuje snažan motor, transverzalno montiran. To je dizel mašina (V12 HDI DFPS – diesel particulate filter system), napravljena u okviru specijalnog programa za trke (La Monca Race Series) za 2007. godinu. Ima kapacitet 5,5 litara i 691 konjskih snaga. Maksimalna brzina mu je 300 km/h. Skok ove mačke (startno ubrzanje) obezbeđuje dostizanje brzine od 100 km/h za samo tri sekunde. Ovom snagom upravlja se šestostepenim menjačem.
Iako za sportske automobile nije uobičajena luksuzna oprema enterijera, pežo 908 RC se može pohvaliti pravim luksuzom i komforom. Sedišta su presvučena kožom, a niz aluminijumskih i hromiranih detalja ukrašava njegovu komandnu tablu, vrata i ostale delove unutrašnjosti. Stručnjaci iz Pežoovog centra za dizajn (Peugeot Designe Centre) maksimalno su se potrudili da svi ti detalji budu izuzetno stilizovano ukomponovani u ambijent luksuza i vrhunskog kvaliteta.
Posebna priča mora se posvetiti audio i video opremi ovog automobila. Sve funkcije ovog sistema kontrolišu se preko velikog ekrana osetljivog na dodir i postavljenog na centralnom delu komandne table. Sistem ima funkcije radija, MP3 plejera, kontroliše klima-uređaj, a obezbeđuje i kvalitetnu satelitsku navigaciju. Sistem za kontrolu naziva se MMI (Man/Machine Interface). Prednosti zabave i prijema različitih informacija nisu samo privilegija vozača i suvozača već i putnika sa zadnjih sedišta. Sve to čini ovaj Pežoov model izuzetno atraktivnim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.