U trendu

Snažan i agresivan: 2009 Dodge Ram

Agresivan izgled i snaga krase novi pikap (pick-up) američke kompanije Dodge. On je, kao i većina novih automobila koji će se pojaviti u ovoj godini, premijerno prikazan sredinom januara na sajmu automobila u Detroitu. Od jeseni bi trebalo da se pojavi na američkom tržištu, a nakon toga, verovatno početkom 2009. godine, i na ostalim tržištima širom sveta.
U odnosu na prethodni model, 2009 Dodge Ram dobio je još agresivniji dizajn, pre svega zahvaljujući velikom grilu s prednje strane i isto tako robustnim prednjim svetlima. Korigujući glavni uzrok kritike prethodnih modela, novi Dodge Ram ima znatno kvalitetnije odrađenu unutrašnjost. Tu svakako treba pomenuti nov dizajn sedišta i komandne table, napravljenih od znatno kvalitetnijih materijala. Ovaj pikap će biti ponuđen u tri varijante kabine – Regular, Quad Cab i Crew Cab, a dodatna oprema u čak pet varijanti – ST, SLT, TRX, Sport i (kao najbogatija) Laramie.
Tri verzije benzinskih agregata pokretaće ovaj snažan pikap. Tu je 3,7-litarski V6 sa snagom od 160 kW (215 konjskih snaga) i obrtnim momentom od 319 Nm. Još snažniji agregat V8 ima zapreminu 4,7 litara i snagu 231 kW (310 konjskih snaga), dok mu je obrtni moment 447 Nm. Na samom vrhu ponude je HEMI V8 sa zapreminom od 5,7 litara, snagom 183 kW (380 konjskih snaga) i obrtnim momentom 548 Nm. Najsnažniji od navedenih agregata nadograđen je novom tehnologijom, koja obezbeđuje manju potrošnju goriva. Njegovo ubrzanje je, za masivno i snažno vozilo ovog tipa, izuzetno. Za dostizanje brzine od 60 milja na čas (96 km/h) potrebno mu je samo 7 sekundi. Snažni agregati kombinovani su sa šestostepenom manuelnom transmisijom i četvorostepenom ili petostepenom automatskom.
Dodge Ram je napravljen za različite varijante transfera – s pogonom na dva točka (2Hi sistem), s pogonom na četiri točka (4Hi sistem) i u varijanti s promenljivim pogonom, u kojoj se pogon na sva četiri točka aktivira na zahtev. Standardna oprema vozila obuhvata prednje i zadnje vazdušne jastuke, ABS, ESP (sistem za kontrolu stabilnosti) i HSA (Hill Start Assistent), dok u opcionu opremu spada asistencija pri parkiranju, pedale s podešavanjem i kamera za kontrolu kretanja unazad. Ponuđene varijante, kao što rekosmo, pojaviće se na tržištu od jeseni. Ekskluzivna informacija je da Dodge radi na verziji s dizel pogonom. Ona bi trebalo da se pojavi u 2010. godini, a zasnivaće se na Cummins turbodizel agregatu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar