Suzuki Swift hibrid

Kompanija Suzuki (Suzuki), drugi po veličini proizvođač mini-automobila u Japanu, saopštila je da planira da tržištu ponudi hibridnu verziju svog modela Swift s utičnicom i baterijama izrađenim u kompaniji Sanio Electric. Suzukijevi prodavci u Japanu testiraće 60 takvih automobila u drugoj polovini ove godine, saopštila je ova kompanija u Tokiju. Novo vozilo može da pređe 15 kilometara s jednim punjenjem baterija, a imaće i 0,66-litarski motor koji će se pokretati na struju, objavio je takođe Suzuki, ne navodeći kada će se taj automobil naći u prodaji.
Hibridna vozila koja se mogu puniti direktnim priključivanjem na električnu mrežu već su najavili japanska Tojota (Toyota) i američki GM. U decembru prošle godine Suzuki je formirao udruženje s nemačkim Folksvagenom (Volkswagen) koje uključuje saradnju na razvoju hibridnih i električnih automobila, a predsednik kompanije Osamu Suzuki je u januaru izjavio da njegova kompanija planira da tržištu što pre ponudi električna vozila.
Suzuki je prikazao Swift hibrid s utičnicom na Sajmu automobila u Tokiju u oktobru prošle godine. Folksvagen, najveći evropski proizvođač automobila, kupio je u decembru 19,9 procenata akcija Suzukija za 2,4 milijarde dolara. Dve kompanije su tada saopštile da planiraju da izrađuju hibridna i električna vozila pod oznakama oba ova poznata proizvođača automobila.
Tojota, najveći proizvođač benzinsko-električnih hibridnih vozila, planira da krene s isporukom hibridne verzije svog modela Prius s utičnicom u naredne dve godine. Vozilo će biti opremljeno baterijama firme Panasonic EV energy, zajedničkog preduzeća Tojote i Panasonika. Kompanija GM iz Detroita, nekada najveći proizvođač vozila na svetu, planira da godišnje izrađuje oko 60.000 modela Chevrolet Volt, električnih vozila s utičnicom, počevši od novembra. Vozilo će koristiti baterije južnokorejske kompanije LG.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.