U trendu

Suzuki Swift – nova generacija stiže na jesen

Sadašnja generacija modela Suzuki Swift predstavljena je 2005. godine. Prema modernim merilima pet godina je period dovoljan za novi model, koji će u slučaju Suzuki Swift-a ipak biti logičan nastavak dizajna postojećeg modela, bez velikih šokova i revolucionarnih novosti.
U pitanju je lagani retuš – blago zatezanje bora postojećeg modela kako bi ostao konkurentan na tržištu. Prednja svetla su nešto veća i produžena u smeru vetrobrana. Novi je i oblik prednjeg poklopca, koji je duži i nešto više postavljen, a nova su i zadnja svetla.
Ipak, nisu sve novosti estetske prirode. Iz Suzukija kažu da je kod novog Swift-a korišćen čelik veće čvrstoće, pa je šasija novog Swift-a kruća i istovremeno lakša. Novi Swift dugačak je 3,85 metara, a veći međuosovinski razmak osigurava više mesta u unutrašnjosti (2,43 m). Istovremeno, novi Swift je širi za 5 mm (1695 mm) i viši za 10 mm (1510 mm) u odnosu na dosadašnji model.
Velikih novosti kod motora nema. Osnovu pogona i dalje čine dva Euro 5 motora. Prvi je 1,2-litarski benzinski motor sa VVT sistemom upravljanja ventilima koji razvija najveću snagu 94 KS i najveći obrtni moment – 118 Nm pri 4.800 o/min. Drugi u ponudi je 1,3-litarski dizel motor najveće snage 75 KS i najvećeg obrtnog momenta od 190 Nm od 1.750 o/min. Novi Swift je još štedljiviji kada je u pitanju potrošnja goriva. Common-rail dizel motor u proseku troši 4,2 litra na 100 km. Suzuki Swift proizvodi se u fabrici Estergom (Esztergom) u Mađarskoj. Početak prodaje nove generacije modela Suzuki Swift najavljen je za jesen 2010. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.