Svetska ekonomska kriza i „zeleni“ automobili

Nesumnjivo je da će finansijska kriza koja potresa auto-industriju imati dobitnike i gubitnike, ali od nje bi korist mogla imati i priroda. Iako to možda izgleda protivrečno, političari su pred posrnule proizvođače automobila koji su došli da zatraže finansijsku pomoć od njih kao jedan od glavnih uslova postavili veća ulaganja u ionako skup i neizvestan razvoj ekoloških automobila.
Amerikanci su svoju administraciju shvatili vrlo ozbiljno, pa su šefovi GM-a, Ford-a i Crysler-a odmah počeli da se u javnosti pojavljivuju u prototipovima svojih automobila na struju. Evropljani su već pri traženju povoljnijih kredita kao jedan od aduta naveli skupa ulaganja u proizvodnju "čistih" vozila. Ubrzo posle toga predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo (Jose Manuel Barroso) najavio je da će od 2015. proizvođači automobila plaćati velike penale ako ne smanje emisiju ugljen-dioksida (CO2) ispod 130 grama po kilometru (sada je prosek 162 g/km). Američki div General Motors najpre je najavio da će mu ključni plan za prevavazilaženje svetske ekonomske krize biti proizvodnja automobila na struju. Njihov Chevrolet Volt je u završnoj fazi razvoja, a plan im je da se udruže s četrdesetak kompanija za isporuku električne energije u SAD i Kanadi kako bi se ova vozila napajala strujom. Ali, sada je i Chevrolet Volt pod znakom pitanja zbog velikih problema u kojima se General Motors trenutno nalazi.
I političari su shvatili da insistiranjem na proizvodnji ekoloških vozila mogu da dobiju poene kod birača. Britanski premijer Gordon Braun (Gordon Brown) želeo je da baš on bude prva osoba u svojoj domovini koja će se fotografisati pokraj novog modela Mini Cooper E pokretanog strujom kada on stigne u Veliku Britaniju. A upravo je električni Mini Cooper E, uz BMW Hydrogen 7, koji koristi vodonik, bio službeni automobil UN-ove konferencije o klimatskim promenama koja je održana krajem novembra 2008. godine u Poznanju. Bez obzira na to koji alternativni, za prirodu manje štetan pogon proizvođači razvijaju za svoja vozila, političari najavljuju da će to znati da naplate. Takođe, nameću im ekološko poboljšanje konvencionalnih automobila.
Može li to dovesti do znatnije proizvodnje automobila na alternativni pogon veliko je pitanje, na koje odgovor možemo dobiti u godinama koje slede. Sudeći prema dosadašnjim iskustvima, šanse nisu velike, jer su dosad svi takvi pokušaji završavali neslavno. U prilog većoj proizvodnji "zelenih" automobila ne ide ni veliki pad cene nafte na tržištu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.