U trendu

Tehnološke inovacije u službi sigurnosti (1)

Tehnološke inovacije koje povećavaju pasivnu ali i aktivnu sigurnost iz godine u godinu su sve efikasnije i mnogo pouzdanije. Početak savremene auto-industrije kupcima, odnosno vozačima, nije nudio mnogo na polju sigurnosti putnika. Naravno, tada se, pre svega zbog malog broja automobila na putevima i, uopšteno govoreći, nerazvijenosti auto-industrije i tehnologije, nije previše ulagalo u samu sigurnost. Ljudi su se pre samo nekih 20 godina doslovce vozili u limenim "kantama". Jedino što ih je štitilo prilikom sudara bili su sigurnosni pojas i robustnost automobila.
Kako se tehnologija razvijala, tako je svoju najčešću primenu našla upravo u automobilima – oni su bili svojevrsni poligon za njen dalji razvoj. Danas, kada tehnologija napreduje svetlosnom brzinom, sigurnost putnika je na visokom nivou. Neki sistemi koji se danas koriste kao da su stigli iz daleke budućnosti. Primera radi, adaptivni tempomat koji pomoću kamera i senzora koči, ubrzava i upozorava vozača, može da se kupi kao deo dodatne opreme u današnjim modelima automobila.
Istina, može se naći samo u automobilima višeg cenovnog razreda, ali tako je sa svim modernim tehnologijama. Prvo ih koriste oni najbogatiji, onda slede obični "smrtnici", poput većine nas. Tako je bilo i s ABS-om, koji je sada obavezan u svakom modelu, a tako će uskoro biti i s ESP-om, koji će tek postati obavezan. Jedino pitanje je mogu li svi ti sistemi da zaista drastično povećaju sigurnost putnika u automobilima. Mišljenja su da mogu, jedino što za to treba dosta vremena, to jest godine testiranja i praktične primene, kako bi dokazali da su pouzdani i upotrebljivi. Ovde ćemo navesti neke od sistema koji su zaduženi za aktivnu i pasivnu sigurnost putnika, nalaze se u automobilima visoke klase, a svoju primenu u automobilima za "široke narodne mase" imaće kada se dovoljno usavrše i kada njihova proizvodnja postane dovoljno jeftina da se mogu ugrađivati u sve modele automobila, odnosno kada se njihova efikasnost pokaže u svakodnevnoj primeni.
Sistem koji sprečava neželjeno prestrojavanje
Ovaj pre svega upotrebljiv i koristan sigurnosni sistem namenjen je vožnji po autoputevima koji imaju precizno iscrtane linije. Ako vozač prilikom prestrojavanja u drugu traku ne uključi pokazivač smera, on će ga svetlosnim, zvučnim ili vibrirajućim signalom upozoriti da obavlja radnju koja nije baš najsigurnija. Lane departure warning koristi se u mnogim automobilima, jedino što se razlikuje je naziv sistema, koji zavisi od proizođača. Tek u poslednje vreme se može naći i u kompaktnoj klasi, ali većinom je još uvek rezervisan za automobile iz više klase.
Sistem koji radi sve ono što vi ne stignete
Većina novih sistema bazira se na pasivnoj sigurnosti, to jest drži se one maksime "bolje sprečiti nego lečiti". Naravno, to je i te kako ispravno pristupanje problemu sigurnosti. Ali, šta kada se nesreća ne može izbeći? Tada na scenu stupa Pre-Safe sistem, koji doslovno priprema automobil i vozača na neizbežnu nesreću. Razni sistemi u automobilu u kombinaciji izračunavaju jačinu udarca i po potrebi zatežu pojas putnicima i nameštaju sedišta u najprikladniji položaj. Takođe zatvara i pokretni krov, ako je u pitanju kariolet, i prozore na automobilu, to jest čini sve da bi se opasnost po život putnika što više smanjila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar