U trendu

Tehnološke inovacije u službi sigurnosti (2)

Tehnološke inovacije koje povećavaju kako pasivnu, tako i aktivnu sigurnost iz godine u godinu su sve efikasnije i mnogo pouzdanije. Početak savremene auto-industrije kupcima, odnosno vozačima, nije nudio mnogo na polju sigurnosti putnika. Naravno, tada se, pre svega zbog malog broja automobila na putevima i, uopšteno govoreći, nerazvijenosti auto-industrije i tehnologije, nije previše ulagalo u samu sigurnost. Kako se tehnologija razvijala, tako je svoju najčešću primenu našla upravo u automobilima – oni su bili svojevrsni poligon za njihov dalji razvoj. Danas, kada tehnologija napreduje svetlosnom brzinom, sigurnost putnika je na visokom nivou. Neki sistemi koji se danas koriste kao da su stigli iz daleke budućnosti.
Ovde ćemo navesti neke od sistema koji su zaduženi za aktivnu i pasivnu sigurnost putnika, nalaze se u automobilima visoke klase, a svoju primenu u automobilima za "široke narodne mase" imaće kada se dovoljno usavrše i kada njihova proizvodnja postane dovoljno jeftina da se mogu ugrađivati u sve modele automobila, to jest kada se njihova efikasnost pokaže u svakodnevnoj primeni.
Sistem za vožnju po noći i u teškim uslovima
Ovo je sistem koji spada među aktivne, a možda je i najpotrebniji od svih navedenih. Naime, on pomoću dve infracrvene kamere i senzora projektuje sliku puta ispred vas i upozorava na moguće prepreke koje nisu vidljive očima. Naravno, on se koristi po noći, a sigurno bi sprečio mnoge sudare u kojima su nastradali nevini pešaci ili biciklisti. Prednost ovog sistema je što omogućava istu vidljivost kao i vožnja s upaljenim dugim svetlima, a izbegava uvek problematično zaslepljivanje vozača koji vam dolaze u susret i samim tim uveliko smanjuje rizik od nesreće.
Sistem koji sprečava sudare
Ovo je sigurno jedan od najmodernijih sistema koji bi po svemu sudeći trebalo da smanji broj sudara na "prihvatljiv" nivo. Način rada zavisi od proizvođača, ali svrha im je zajednička – da spreče sudar. Oni koriste sve moguće sisteme koji se koriste u automobilu, a zajedničko im je još i to što se mogu dobiti jedino u luksuznim limuzinama najvišeg cenovnog ranga. Oni pomoću radara ili senzora unapred detektuju problem na putu i prvo zvučnim i svetlosnim signalom upozoravaju vozača, a zatim po potrebi koče ili ubrzavaju.
Sistem koji eliminiše problem mrtvog ugla
Problem mrtvog ugla je jedno od ključnih pitanja sigurnosti saobraćaja na putevima. Svi mi ponekad zaboravimo pre prestrojavanja da pogledamo u mrtvi ugao, čime se drastično povećava mogućnost nesreće. Sistem Blis bi tome trebalo da stane na kraj. Naime, on pomoću senzora detektuje automobile u susednim trakama i svetlosnim ili zvučnim signalom upozorava vozača. Najveći problem je relativno spora reakcija sistema, a kao što svi znamo, brzina reakcije i snalažljivost su glavne karakteristike sigurne vožnje po gradskim saobraćajnicama. Međutim, zasad daje odlične rezultate na autoputevima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar