Tojota pretekla VW i postala lider u prodaji automobila

Japanska automobilska kompanija Tojota povratila je poziciju lidera u globalnoj prodaji automobila, pretekavši konkurentski Folksvagen (VW) koji je pogođen skandalom sa manipulacijama vrednostima izduvnih gasova, javlja njujorška agencija „Blumberg“.

Foto: Beta

Foto: Beta

Tojota je saopštila da je od početka ove godine do septembra prodala 7,49 miliona automobila, čime je nadmašila VW sa prodatih 7,43 miliona vozila, navodi njujorška agencija.

Iako je u prvoj polovini godine VW imao vođstvo u odnosu na Tojotu, ta nemačka kompanija se sada priprema za popravku 11 miliona vozila širom sveta i obustavu prodaje dizel modela na nekoliko tržišta. VW je takođe suočen sa padom tražnje u Kini, najvećem svetskom tržištu automobila, gde je njegova prodaja „skliznula“ za 7,4 odsto u devet meseci ove godine.

„Tojota će ove godine biti broj jedan. VW će se verovatno suočiti sa poteškoćama u prodaji i u narednoj godini u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama zbog skandala „, izjavio je auto-analitičar kompanije Advansd riserč Japan, Kodži Endo.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake