Tojota pretekla VW i postala lider u prodaji automobila

Japanska automobilska kompanija Tojota povratila je poziciju lidera u globalnoj prodaji automobila, pretekavši konkurentski Folksvagen (VW) koji je pogođen skandalom sa manipulacijama vrednostima izduvnih gasova, javlja njujorška agencija „Blumberg“.

Tojota je saopštila da je od početka ove godine do septembra prodala 7,49 miliona automobila, čime je nadmašila VW sa prodatih 7,43 miliona vozila, navodi njujorška agencija.

Iako je u prvoj polovini godine VW imao vođstvo u odnosu na Tojotu, ta nemačka kompanija se sada priprema za popravku 11 miliona vozila širom sveta i obustavu prodaje dizel modela na nekoliko tržišta. VW je takođe suočen sa padom tražnje u Kini, najvećem svetskom tržištu automobila, gde je njegova prodaja „skliznula“ za 7,4 odsto u devet meseci ove godine.

„Tojota će ove godine biti broj jedan. VW će se verovatno suočiti sa poteškoćama u prodaji i u narednoj godini u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama zbog skandala „, izjavio je auto-analitičar kompanije Advansd riserč Japan, Kodži Endo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.