U trendu

„Tojota“ u službi ekologije

Zahtevi ekologije i strogi zakoni koji se u toj oblasti generalno pripremaju za vrlo blisku budućnost (delimično su već u mnogim delovima sveta definisani i primenjeni) inspirisali su mnoge proizvođače automobila da preuzmu korake za uvođenje ekološkog goriva. Napravljeni su mnogi prototipovi elektromobila i vozila koja za pogon koriste biogorivo, koje je potpuno bezopasno po okolinu. U proizvođače automobila s biogorivom nedavno se uvrstila i japanska „Tojota“.
Ekološke automobile s brendom najpoznatijeg japanskog proizvođača automobila zapravo je napravila i nedavno ponudila na tržištu „Tojota“ iz Brazila (Toyota do Brasil – TDB). Motivacija za to bila je vrlo jaka, jer u toj južnoameričkoj zemlji već postoje proizvođači iz Evrope i SAD koji su ponudili slična ekološka vozila. Da bi ostala konkurentna na tržištu, kompanija TDB se odlučila na taj korak. Još u maju ove godine najavila je prodaju automobila s pogonom na bioetanol. To se, kao što je i najavljeno, u septembru zaista i dogodilo.
Toyota do Brasil proizvodi dva modela „Tojotinih“ vozila – Toyota Corolla Flex i Toyota Corolla Fielder Flex. Oba modela za pogon koriste benzin s izvesnim procentom bioetanola. Zapravo, sva „Tojotina“ vozila u svetu, a ona se proizvode u 26 zemalja i prodaju u više od 170 zemalja i regiona širom sveta, danas koriste benzin sa 10 odsto bioetanola. Dva modela koja se proizvode u Brazilu biće prvi modeli ovog proizvođača koji će se pokretati isključivo na bioetanol. Kao osnova za ta bioenergetska vozila koriste se dva pomenuta modela koja se proizvode u Brazilu s motorima zapremine 1,8 litara.
Bioetanol za pogon ovih vozila u brazilskoj varijanti „Tojotinih“ vozila dobija se iz šećerne trske, koja se u toj zemlji proizvodi u velikom količinama. Prema tome, pogon na ovo gorivo ne samo što je koristan po okolinu (bez štetnih izduvnih gasova) već je i vrlo jeftin. Opredeljenje za ovakav način pogona korisno je i zbog efikasnijeg utroška velike količine šećerne trske, kao i angažovanja nezaposlene radne snage u Brazilu za rad na plantažama šećerne trske.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.