U trendu

U ovoj zemlji je daleko najskuplje posedovati automobil

Posedovanje auta obaveza je koja donosi brojne troškove, a u određenim situacijama troškovi rastu u nebo i time u pitanje dovode isplativost posedovanja. Kalkulacija je jasna, a ona, uz trošak kupovine automobila, uključuje troškove servisa, registracije, nabavke guma i sl. Prema najnovijoj studiji, koju je sproveo scrapcomparison, ispada da su razlike ogromne između pojedinih zemalja.

Već je u prvih deset mesta razlika ogromna, ali pravi šok sledi na začelju. Apsolutno najskuplja zemlja za posedovanje automobila je Turska u kojoj na troškove vlasništva automobila otpada 652.3% godišnjeg prihoda, odnosno 13 puta više nego u Australiji. Potpuno neočekivano za zemlju u kojoj fabrike imaju Fiat, Reno, Tojota i dr. Recimo i da Turska ima 82 miliona stanovnika i oko 21 milion vozila, prenosi Index.

Druga najskuplja zemlja za posedovanje automobila je Argentina (515.8%), a u top 5 ulaze još Kolumbija (508.9%), Urugvaj (443.7%) i Brazil (441.9%). Na 6. mestu je Ukrajina (413.8%), sedma je Gvatemala (355.9%), a osma Rusija (290%). U top 10 na dnu ulaze još Meksiko (285.2%) i Kostarika (269.83%).

Kako bi dobili što realnije podatke, autori studije su u obzir uzeli, osim cene automobila, i troškove registracije, popravaka i goriva. A onda su taj trošak doveli u direktnu vezu s prosečnom godišnjim primanjima.

Ono što svakako valja imati na umu je da se studija zasniva na rezultatima za svega 40 od ukupno 195 zemalja svijeta, kao i da je procena rađena za dva modela, novi VW Golf i Toyotu Corollu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar