U trendu

VW na putu ka Olimpu

Osnovana 1936. i prvobitno zamišljena kao fabrika koja je trebala da proizvodi male, ali pouzdane i upotrebljive automobile, kompanija Volkswagen („narodno vozilo“) je zadnjih godina, pod veštim vođstvom Dr. Ferdinanda Piecha, izrasla u najvećeg evropskog proizvođača automobila.

Ono što je naizgled nedostižno je za Piecha uvek predstavljalo poseban izazov. Bilo dok je vodio Porsche, kada je napravio čuveni trkački model 917 ili kad je Audi, marku sa „penzionerskim“ imidžom, lansirao u gornju klasu, podarivši joj pogon na sva 4 točka.

Sada, u zenitu svoje karijere, Piech želi da na prepad osvoji automobilski „gornji dom“. U tom smislu treba razumeti i nedavne kupovine prestižnih marki Rolls-Royce i Bentley, kao i proizvođača supersportskih automobila Bugatti i Lamborghini.

Međutim, tu očigledno nije kraj Piech-ovim ambicijama. Njegova želja je da i sam Volkswagen uvede u red proizvođača automobila sa pedigreom. „Domaći zadatak“ koji je zadao svojim tehničarima nimalo nije lak, jer za ostvarenje proboja među „velike“, gde već decenijama suvereno vladaju Mercedes, BMW i Jaguar, Volkswagen-u nije dovoljna samo jedna limuzina više klase.

Zato ofanziva VW-a treba da krene istovremeno na 3 koloseka: super-luksuznom limuzinom, jednostavne oznake D1 i novim terenskim vozilom Colorado, koji svoje takmace treba da nauče strahopoštovanju, kao i luksuzno opremljenim modelom Passat u kome će brujati osmocilindarski motor, koji će predstavljati sponu sa ostatkom palete modela.

Model D1 objedinjuje eleganciju sa jasnim i funkcionalnim, ali nekonvencionalnim dizajnom u obliku luksuznog kupea sa četvora vrata. Fine hromirane trake i detalji na masci hladnjaka, okvirima prozora i bokovima dodatno ističu kvalitet i rafinirani dizajn.

Unutrašnjost pleni retko viđenim luksuzom, zahvaljujući obilnoj upotrebi plemenitih materijala, kao što su koža, orahovina i aluminijum.

Međutim, ono što ovo vozilo izdvaja je svakako jedinstven pogonski agregat, bez premca među automobilima visoke klase. Radi se o V10 dizelmotoru, koji zahvaljujući direktnom ubrizgavanju pod visokim pritiskom u kombinaciji sa dva turbo kompresora pruža snagu od 230 kW (313 KS) na 4000 o/min. Još impresivniji je obrtni moment od monstruoznih 750 Nm na samo 2000 o/min. Ovolika snaga se prenosi na sva četiri točka preko automatskog Tiptronic menjača, a dobro ležanje na drumu obezbeđeno je 19″ aluminijumskim točkovima i 255/40 R19 pneumaticima.

Ipak, da li će Volkswagen uspeti u svojim namerama da se svojom novom uzdanicom D1 konačno uvrsti u automobilsku elitu, prepušteno je ćudljivom sudu tržišta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar