Zamka kod kupovine polovnjaka: Možete ostati bez automobila ako je stari vlasnik uradio OVO

Svako ko kupuje polovni automobil trebalo bi da ispita i ono što ne provera saobraćajna policija – da ode na sajt Agencije za privredne registre i vidi da li je taj četvorotočkaš založen kao garant isplate nekakvog duga.

Većina kupaca polovnjaka ne zna da može ostati bez automobila iako od prethodnog vlasnika ima sve čiste papire – prenos vlasništva, urednu registraciju, broj motora i šasije… Ako je bivši vlasnik založio taj automobil kao dokaz da će vratiti neki dug, a pri tom je neredovni platiša, bez četvorotočkaša će ostati novi vlasnik. Banka će u takvoj situaciji krenuti u naplatu i tražiti automobil kako bi namirila dug, a saobraćajna policija će po tom nalogu zapleniti vozilo prvom prilikom kad ga zaustavi.

Zbog ove opasnosti neophodno je da svako ko kupuje polovni automobil napravi nekoliko jednostavnih koraka na sajtu APR: na naslovnoj strani klikne na pravougaonik na kome piše „založno pravo“, potom ode na „pretragu podataka“, pa na „pretraživanje prema predmetu založnog prava“. Kada na padajućem meniju izabere kao vrstu predmeta „pokretnu stvar koja ima registracioni broj“, treba da ukuca ili registarsku oznaku ili broj šasije, odnosno motora kako bi proverio da li je automobil predmet zaloge.

U Udruženju za zaštitu potrošača ističu da kupci o eventualnom teretu mogu tražiti informaciju od prodavca.

– Mogu da traže napismeno da li je automobil predmet zaloge. U suprotnom, ako se ispostavi da zaista jeste i zbog toga ostane bez vozila, kupac može da se pozove na Zakon o zaštiti potrošača i kaže da nije bio informisan da je automobil bio predmet zaloge – objašnjava Petar Bogosavljević iz tog udruženja.

U advokatskoj kancelariji „Stojaković“ naglašavaju da kupac, ako ostane bez automobila koji je predmet zaloge, može podneti privatnu tužbu protiv bivšeg vlasnika za nadoknadu štete.

– To su uglavnom čisti slučajevi jer se zna čiji je automobil, kad je kupljen, ko je podigao, primera radi, kredit i stavio zalog na vozilo i kada. Problem može predstavljati jedino činjenica da sudski proces može da potraje, a potom i naplata štete – kažu u toj kancelariji, a prenosi Blic.

Sve opasnosti po kupca polovnih automobila predupredile bi se kada bi u saobraćajnoj dozvoli stajala zabeleška o tome da li je vozilo predmet zaloge ili nije.

– Kao što prilikom prve registracije svaki automobil, pa i nov, ima zabranu otuđenja u periodu od 60 dana dok Interpol ne utvrdi da li je legalan, tako bi i ovaj problem trebalo rešiti jednostavnim upisivanjem u saobraćajnu dozvolu da li je vozilo založeno – ističu u advokatskoj kancelariji „Stojaković“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.