U trendu

Zimske gume za sigurniju vožnju (1)

Dokazano je da zimske gume znatno povećavaju sigurnost u vožnji za vreme nižih temperatura i uvereni smo da bi bilo dobro da se propiše zakon koji bi vozače u određenom razdoblju primorao na postavljanje zimskih guma kao što je to, na primer, obaveza u većini evropskih zemalja. Razlog je to što se letnja i zimska guma razlikuju po smesi od koje su napravljene. Letnji pneumatici gube svojstva na temperaturama nižim od 7 stepeni Celzijusovih, dok u tom području počinju da deluju zimski modeli.
Pored zamene, pneumaticima treba posvećivati pažnju cele godine, a preporuka je da se to radi bar jednom mesečno. Stanje guma govori i o stanju automobila, što sve zajedno utiče na celokupnu sigurnost u toku vožnje. Gume su razvijene kako bi trajale hiljadama kilometara, ali ivičnjaci, rupe na asfaltu i oštri predmeti na putu mogu ih oštetiti. Detaljno pregledajte bočne strane i profil svih guma i potražite oštećenja kao što su prevelika istrošenost ili pukotine na preumaticima. Potražite oštre predmete koji su možda zapali u profil gume. Takođe, proverite da li se profil guma troši nejednako, što bi mogao biti znak koji upozorava na pogrešno podešeno vešanje automobila. U tom slučaju potražite savet servisera.
Pošto se gume troše, njihove performanse se menjaju, što može da negativno utiče na zaustavni put vozila. Zato redovno proveravajte i dubinu šara gume. Iako neke gume imaju indikatore trošenja šare kao upozorenje vozaču da je guma dostigla svoj apsolutni minimum, nemojte baš toliko čekati. Dubina šare zimskih guma trebalo bi da bude minimalno četiri milimetra kako bi mogle dobro da drže automobil na snegom pokrivenim putevima. Proverite pritisak u gumama da biste osigurali da odgovara pritisku navedenom u korisničkom uputstvu automobila, a to je potrebno učiniti i za rezervnu gumu. Isto tako, treba proveriti da li sve gume imaju kapice ventila koje ih štite od prljavštine i vlage.
Bitna je i provera geometrije točkova, i to svakako pri ugradnji novih guma, kao i u slučajevima kada se neravnomerno troše. Takođe, onima koji ne menjaju letnje/zimske gume preporučujemo da geometriju (reglaža trapa) obave bar jednom godišnje. U slučaju da vozilo, odnosno točkovi, nisu pravilno podešeni, nove gume mogu da se istroše već posle nekoliko hiljada kilometara vožnje, a potrošnja goriva može da se poveća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar