U trendu

Znate li šta se dogodi kad pritisnete ključ automobila dvaput zaredom?

Moderni automobili često imaju pametne ključeve ili sisteme bez ključa, što znači da je potrebno samo da budete blizu vozila da biste ga otključali, zaključali i pokrenuli. Pa, postoje rizici u funkciji udobnosti koji stalno dolaze do izražaja i koji su poznati već 15-ak godina.

Tačnije, ADAC je kroz testove potvrdio da većina vozila sa radio sistemima kao što su Keyless, Keyless Go ili Keyless Entry i danas može biti lako ukradena.

Posebno su pogođeni vlasnici automobila koji svoja vozila parkiraju ispred kuće. Lopovi tada pokušavaju da produže radio signal ključa koji se nalazi negde u kući i tako otvore automobil i pokrenu ga, prenosi Feniks Magazin.

Naravno, postoji zaštita od ovakvih situacija, ali najbolji su UVB čipovi u ključevima, koji automatski onemogućuju produženi radio signal, kao i senzore pokreta u ključu. Nisu sigurni kao UVB, ali nisu ni tako praktični jer se ključ isključuje u mirovanju na nekoliko minuta, nakon čega je potrebno nekoliko minuta da se ponovo uključi.

Ima i onih koji ovu opciju nikako ne žele, ali na njihovu sreću mogu da isključe daljinski upravljač. Sve što je potrebno je da dvaput kliknete na dugme da biste ga otvorili i zatvorili ili ga držite dugo dok se ne isključi, u zavisnosti od modela automobila.

Za vozila koja korisniku ne daju mogućnost isključivanja bez ključa, to se može uraditi kod mehaničara. Nedostatak je, međutim, što je funkcija tada trajno onemogućena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.