U trendu

Žuti automobili najbolje drže cenu, a ove boje najviše obaraju vrednost vozila

Boja automobila utiče na njegovu vrednost. Tako barem pokazuje analiza koju je provela kompanija iSeeCars.

Radi se o studiji sprovedenoj na ogromnom uzorku od čak 650.000 automobila starih do tri godine koji su nedavno prodati.

Rezultati su vrlo zanimljivi. Industrijski prosek pada vrijednosti je 14.5%. Pritom najmanje na vrednosti gube žuti automobili, tek 4.5%. Slede vozila narandžaste, ljubičaste, zelene i crvene boje. S druge strane, najviše su na vrednosti izgubili beli, crni, zlatni i smeđi automobili (čak 17.8%). U tržišnom proseku su sve najpopularnije boje, bela i srebrna.

Karl Brauer, analitičar iSeeCarsa, ima objašnjenje za ove rezultate. „Žuta je među najmanje popularnim bojama automobila s najmanjim udelom vozila i obično je vezana za sportske automobile, koji ionako dobro drže svoju vrednost. Za njih su ljudi spremni da plate više.“ Druga po redu boju, narandžasta, takođe se veže uz sportske automobile.

Kad su pak u pitanju boje koje najviše utiču na gubitak vrednosti, Bauer kaže: „Retkost sama po sebi nije vezana uz vrednost. Ako boja nije u skladu s dovoljnim brojem kupaca polovnih vozila, imaće negativan uticaj na vrednost automobila, čak i ako je neobična.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)