U trendu

10 imena za decu latinskog porekla sa PRELEPIM značenjem

Ova imena dece su uvek sjajan izbor za roditelje jer nose latinski koren i imaju snažno značenje

Biranje imena za decu je veliki izazov i odgovornost za roditelja. Potrebno je da se svidi i majci i ocu, ali i da dete kasnije bude zadovoljno svojim imenom.

U jeku modernih imena, nekad je potrebno vratiti se korenima. Mi vam u nastavku donosimo deset imena koja nose koren iz latinskog jezika, a imaju duboko značenje.

Adriana

Ćim izgovorite ovo prelepo ime i shvatićete kako lepo zvuči. Ženska varijanta latinskog imena Adrian što znači onaj koji dolazi iz mesta Adrije. Ako volite slatke nadimke, iz ovog imena ćete ih sigurno izvući.

Klaudija

Dolazi od reči „claudius“ što je bilo često ime mnogih rimskih porodica, ali i od reči „claudus“ što znači hroma, šepava, nepotpuna.

Stela

Potiče od reči „stella“ što znači „zvezda“. Lepo ime za vašu malu zvezdu.

Lucija

Dolazi od latinske reči „lux“ što znači „svetlo, sjaj“. Lucija je prelepo ime za devojčicu koje će zauvek trajati.

Valerija

Poreklo ovog imena dolazi od latinske reči „valerianus“, a označava jaku, snažnu, zdravu ženu.

Olivia

Ovo ime je nastalo od latinske reči „olivarius, oliverus“ što znači „maslina“. Simbol je nade, te se može reći da ime znači „ona koja nosi nadu“.

Dominik

Nosi poreklo od latinske reči „dominus“, a znači  „gospodar, gospodin“. Ovo ime je popularno u mnogim zemljama sveta. Poznato je i po španskom svešteniku iz 13. veka Sveti Dominik, koji je utemeljio katolički red dominikance.

Vera

Iako ime zvuči slavensko, dolazi od latinske reči „veritas“ što znači „istina“. Lepo ime za vašu devojčicu.

Emilio

Nova verzija starog latinskog imena Aemilianus, a dolazi od latinske reči „suparnik“ što imenu daje određenu muževnost. Reć je o imenu koje je veoma popularno u Italiji i Španiji.

Lara

Dolazi od latinskih reči „lar, laris“, a to je bio naziv za rimske kućne bogove koji su bili zaštitnici kuće. Zato se može reći da ovo ime ima značenje „zaštitnica“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar