U trendu

10 iznenađujućih imena za bebe koja su ZABRANJENA širom sveta

Saznanje da ćete postati roditelj trenutak je koji je ispunjen emocijama. Ipak, nakon saznanja, vreme je da krenete u planiranje – a jedna od ključnih stvari jeste i odabir imena. Međutim, to može biti malo zamršenije nego što mislite jer postoje neka imena koja je zabranjeno davati deci.

Dodatno, ukoliko planirate da živite u inostranstvu, moraćete biti posebno oprezni.

Evo, u spisku koji donosi portal Travel&Leisure, 10 imena beba koja su zabranjena u raznim delovima sveta:

Nutela je zabranjena u Francuskoj

Uz izvinjenje svim ljubiteljima čoko-lešnika, ime Nutela je zabranjeno u Francuskoj. Tokom 2015. godine, francuski sud je zabranio roditeljima da svoje dete imenuju po tom brendu. Devojčica se sada zove Ela.

U Švedskoj postoji samo jedna Ikea

Ako volite da kupujete u Ikei, to je sjajno. Ali, nažalost, kompanija vas ne voli dovoljno da bi dozvolili da svoje dete nazovete po njoj.

Akuma je (skoro) zabranjeno u Japanu

Naravno, Akuma možda zvuči simpatično, ali na japanskom znači „đavo“. Iako ime nije potpuno zabranjeno, vlada ohrabruje roditelje da svoju decu imenuju lepše.

Lucifer je „no-no“ na Novom Zelandu

Nastavljamo sa temom iz Japana – Novi Zeland je zabranio ime Lucifer (kao i niz drugih potencijalno uvredljivih imena).

U Meksiku nema Robokapa (a ni Fejsbuka)

Ova država je zabranila ime Robokapa (zajedno sa imenom Fejsbuk) jer su smatrali da bi to moglo dovesti do nasilništva.

Toma u Portugalu? Nemoguće

Dok možete detetu da date ime Tomas, Tom ili Toma „neće proći“ u Portugalu. Ova zemlja, naime, je zabranila skraćene verzije imena.

Epl neće moći u Maleziji

Malezija ima prilično stroga pravila za imena. U 2006. godini, ta nacija je „prognala“ brojne nadimke kao i dečja imena koja su istovremeno imena za voće ili povrće. Ćerka Gvinet Paltrou, dakle, morala bi da promeni ime.

Petak je samo dan u Italiji

Kada je jedan čovek pokušao da registruje svoju novu bebu kao Venerdi, što je italijanska reč za petak, rečeno mu je da ne može. Prema izveštajima, zvaničnici su verovali da ime spada u kategoriju „smešnih ili sramotnih“ imena.

U Švajcarskoj nema Gučija

Švajcarci takođe imaju prilično stroga pravila o imenovanju dece. Na primer, ne možete da date svom detetu ime po već postojećoj marki. Izvinite Guči, Mercedes i Šanel, ali zabranjeni ste u Švajcarskoj.

Linda je apsolutno zabranjena u Saudijskoj Arabiji

Tokom 2015. godine, vlada Saudijske Arabije zabranila je širok spisak imena za koja je smatrala da su uvredljiva, uključujući i ime Linda. Vlada je smatrala da su u pitanju imena koja su „nearapska, neislamska ili jednostavno kontradiktorna kulturi Saudijske Arabije“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.